Burn-out

Patiënteninformatie voor volwassenen

door VGCt
6 minuten leestijd

Cognitieve gedragstherapie (CGT) leert je om anders tegen moeilijke situaties aan te kijken en om daar anders mee om te gaan. De therapie gaat over gedachtes en gedrag, ofwel denken en doen. De eerste stap is om de klacht in kaart te brengen. Daarna werk je met de therapeut samen om je doelen te bereiken. Je onderzoekt in welke mate je gedachtes en gedrag helpend zijn. Dat doe je door samen na te denken en vooral door dingen uit te proberen. Vaak blijkt dat de situatie niet zo negatief is als je denkt (verwacht), maar je moet het eerst ervaren om het te geloven. Door deze aanpak verminderen je klachten. Je wordt sterker, voelt je veiliger en hebt meer controle. De mensen om je heen zijn ook belangrijk in de therapie en worden waar mogelijk betrokken om verder te komen.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een extreme vermoeidheid, vaak veroorzaakt door je werk. Je voelt je lichamelijk en geestelijk uitgeput. Bij deze uitputting voel je dat je afstand neemt
van je werk, je trekt je geestelijk terug en voelt je minder betrokken bij je werk en je collega’s. Door de uitputting krijg je problemen met het onthouden van dingen en gaan je aandacht en concentratie achteruit. Ook komt het voor dat je met heftigere emoties op situaties reageert. Als de situatie lang blijft voortbestaan, kun je slaapproblemen en paniekaanvallen krijgen, en je kunt je somber en terneergeslagen gaan voelen.

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out begint vaak met een disbalans op het werk, zoals hoge werkeisen en onvoldoende ondersteuning op het werk. Problemen in je privéleven kunnen bijdragen aan het overvraagd worden, zoals mantelzorgtaken, financiële schulden of een ziekte. Als je daarbij een persoon bent met een perfectionistisch karakter en je het moeilijk vindt om je grenzen te stellen, wordt je kwetsbaarheid voor een burn-out groter.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie onderzoekt de samenhang tussen gebeurtenissen, gevoelens, gedachten en gedrag. Het is een actieve therapie, waarbij je onderzoekt wat je klachten precies zijn en wat ze beïnvloedt. CGT is evidence based: uit onderzoek blijkt dat de behandeling werkt bij het verminderen van verschillende soorten klachten. Als je wilt weten of de CGT-behandeling wordt vergoed, kun je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar. Soms is een combinatie van therapie en medicijnen nodig. Wat voor jou het beste is, bekijk je samen met je behandelaar.

Wat kun je verwachten van een behandeling?

CGT is een mogelijke behandeling bij een burn-out. Onderzoek suggereert dat CGT bij burn-outklachten effectief is. Tijdens de CGT-ehandeling ga je actief werken aan het veranderen van je gedrag en gedachten die de burn-outklachten in stand houden.

Gedrag
Eerst breng je met de therapeut in kaart welke stressvolle gebeurtenissen een rol hebben gespeeld bij je burn-out en hoe jij omgaat met die stressvolle gebeurtenissen. Als je steeds harder gaat werken of bij de pakken gaat neerzitten, is dat niet functioneel. In de behandeling ontwikkel je nieuw gedrag, zodat je op een functionele manier met stress leert omgaan.

Gedachten
Daarnaast kijk je samen met de therapeut naar jouw gedachten. Gedachten als ‘het is allemaal onhaalbaar’, ‘alles gaat mis’ of ‘je mag geen ‘nee’ zeggen’ komen vaak voor. Met de therapeut ga je onderzoeken of je gedachten kloppen en of ze je helpen. Indien nodig ga je jouw gedachten bijstellen.
Als je voldoende hersteld bent, kan je therapeut je ondersteunen bij het oppakken van werk. Op je werk oefen je met wat je geleerd hebt aan nieuw gedrag en helpende gedachten. Zo doe je nieuwe leerervaringen op.
Naast het oefenen op je werk, ga je ook in je privéleven oefenen met nieuw gedrag en helpende gedachten toepassen.

Over de behandeling

Een behandeling bestaat vaak uit 14 wekelijkse sessies. Die duren meestal 45 tot 60 minuten. Hoeveel sessies er precies nodig zijn, hangt af van de ernst van je klachten. Het kan zijn dat sommige klachten niet helemaal verdwijnen. De behandeling kan je dan wel helpen om er minder last van te hebben.

Over de therapeut

Meestal krijg je cognitieve gedragstherapie van een therapeut die psycholoog is. Dat is iemand die een studie psychologie aan de universiteit heeft afgerond. Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je therapeut en dat je samen tot goede afspraken komt over de behandeling. Vind je dingen niet prettig gaan in de behandeling?
Dan mag je dat altijd zeggen. Of vraag om een andere therapeut als je er samen niet uitkomt.

Lees de volledige informatie in de brochure hierboven.

Misschien ook interessant voor jou