Patiënteninformatie

Burn-out

Patiënteninformatie voor volwassenen

Ieder mens heeft wel eens last van stress. Bijvoorbeeld doordat je iets spannends moet doen, je je werk niet af krijgt, of omdat je veel ballen in de lucht moet houden. Stress zorgt ervoor dat je lichaam wakker wordt geschud. Je kunt daardoor sneller reageren. Maar wanneer stress lang aanhoudt, kan je lichaam en geest uitgeput raken. Je kunt dan zo vermoeid raken dat er sprake is van een burn-out. Overwerkt zijn en een burn-out lijken op elkaar. Maar bij een burn-out heb je langer onder spanning gestaan.

Wat voel je?

  • Uitgeput en vermoeid
  • Snel geïrriteerd en gestresst
  • Somber of angstig en machteloos
  • Onrustig
  • Moeite met ontspannen of genieten van leuke dingen
  • Moeite met in slaap komen
  • Moeite met concentreren
  • Vergeetachtig
  • Moeite met beslissingen nemen

Hoe ontstaat een burn-out?

Wanneer je je verantwoordelijk voelt voor een taak stop je daar energie in. Maar als er teveel energie op gaat aan activiteiten, raak je uit balans. Bijvoorbeeld wanneer je te veel tegelijk blijft doen. Of er wordt continu te veel van je gevraagd. Of er is weinig steun in je omgeving. Je energiereserves raken dan eigenlijk op. Bij een burn-out zijn de reserves zo ver opgeraakt, dat je lichaam in de war is. Je kunt dan moe zijn, maar toch niet in slaap komen. Door het slechte slapen neemt de vermoeidheid nog meer toe. Hierdoor wordt het steeds lastiger om taken in je dagelijks leven uit te voeren.

Bij het ontstaan van een burn-out zijn ook gedachten belangrijk. Als je veel stress ervaart denk je vaak negatief over jezelf en je gedrag. Je denkt bijvoorbeeld dat er vast weer iets mis gaat, of dat het toch nooit gaat lukken. Zo zorgen ook je gedachten ervoor dat je in de negatieve spiraal terechtkomt.

Burn-out klachten komen de laatste jaren steeds vaker voor. Ongeveer één op de tien mensen krijgt hier mee te maken. Een deel van deze groep voldoet aan de diagnose burn-out.

Wanneer heb je hulp nodig?

Ervaar je al lange tijd stress? En merk je dat je daardoor uitgeput en overbelast bent geraakt? Je hebt hulp nodig als deze gevoelens je normale, dagelijkse bezigheden belemmeren. Een burn-out gaat niet vanzelf over. Twijfel je of je hulp nodig hebt? Bespreek het met je huisarts.

Cognitieve gedragstherapie werkt goed

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een mogelijke behandeling bij burn-out. Onderzoek suggereert dat CGT hierbij effectief is: de meeste mensen hebben na behandeling minder klachten en voelen zich meer zelfverzekerd.

Wil je zeker zijn van een goede CGT-behandeling? Ga dan naar een behandelaar die ingeschreven is bij de VGCt. Dan krijg je een therapeut die goed opgeleid en nageschoold is

Hoe gaat CGT bij een burn-out?

Je gedrag en gedachten houden de burn-outklachten in stand. Tijdens de therapie ga je actief werken aan het veranderen daarvan. Ook belangrijk bij CGT is dat je leert door dingen te ervaren. Dat alles gebeurt stap voor stap. De therapeut is de burn-out- en CGT-expert. De cliënt is de expert over zichzelf. CGT is een actieve samenwerking tussen beiden.

Eerst breng je met de therapeut in kaart welke stressvolle gebeurtenissen een rol hebben gespeeld bij je burn-out. Je kijkt samen met de therapeut naar de manier waarop jij met stress omgaat. Ga je bijvoorbeeld nog harder werken? Of ga je bij de pakken neerzitten? Ook leer je hoe je je weer kan ontspannen. Dit is belangrijk voor je herstel.

Daarnaast kijk je samen met de therapeut naar jouw gedachten. Zijn jouw negatieve gedachten wel terecht? Is het echt allemaal onhaalbaar? En gaat alles mis? Mag je echt geen ‘nee’ zeggen? Met de therapeut onderzoek je of je gedachtes kloppen en of ze je helpen. Daarna ga je deze gedachten zo nodig bijstellen.

Maar niet altijd is alles oplosbaar. Soms zijn de dingen nu eenmaal zoals ze zijn. Samen met je therapeut bekijk je waar je controle over hebt en waarover niet. Je pakt de problemen aan waar een oplossing voor is, en leert onoplosbare problemen te accepteren.

Als je voldoende hersteld bent kan je therapeut je ondersteunen bij het oppakken van je werk. Hoe kun je dit op een goede manier doen? Welke aanpassingen zijn er nodig op je werkplek? Weer gaan werken is vaak spannend, maar zorgt ervoor dat je kunt oefenen met wat je geleerd hebt.

Je gaat tijdens CGT dus samen actief aan de slag met je gedrag en je gedachten. Daardoor doorbreek je de negatieve spiraal van gedachten, gevoelens en gedrag. Door te oefenen met ander gedrag doe je nieuwe leerervaringen op.

De therapie duurt meestal 14 sessies. De lengte van de therapie hangt af van de soort en de ernst van je klachten. Daarnaast ga je in je dagelijkse leven oefenen. De belangrijkste verandering vindt buiten de spreekkamer plaats.

Bedenk dat het moeilijk is om actief aan de slag te gaan als je burn-outklachten hebt. Samen met je therapeut bekijk je wat er mogelijk en haalbaar is.