Lichamelijke klachten

Patiënteninformatie voor volwassenen

door VGCt
6 minuten leestijd

Wat zijn problemen met lichamelijke klachten?

Ieder mens heeft van tijd tot tijd last van lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld hoofd- of rugpijn, gebrek aan energie, vlekken op de huid of moeite met ademen. Veel van deze verschijnselen gaan vanzelf over of de arts kan ze goed behandelen.
Bij sommige mensen loopt het anders en gaan die lichamelijke klachten een grote rol spelen in hun leven. Bijvoorbeeld bij chronische aandoeningen zoals longziekten, maagdarmziekten, diabetes etc. Maar ook als je er erg bang voor bent en erover blijft piekeren. Of als de klachten niet vanzelf overgaan en je er steeds meer rekening mee gaat houden. Nog lastiger wordt het als er geen duidelijke medische verklaring voor de klachten is.
Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij deze problemen, ook al blijft de oorzaak onduidelijk of blijft onduidelijk waarom de klachten zo heftig zijn of zo lang duren. Uitgangspunt is dat de lichamelijke klachten er zijn, je verzint ze niet. Jouw gezondheid, gedachten, gevoel, gedrag en steun van anderen hebben invloed.

Hoe ontstaan lichamelijke klachten?

Als klachten lang bestaan, is het soms lastig te achterhalen wat precies de oorzaak is geweest. Meestal is er ook niet één oorzaak, maar is het een optelsom van verschillende factoren. Deze oorzaken kunnen lichamelijk, psychisch en sociaal zijn. Welke factoren van invloed zijn, verschilt van persoon tot persoon. Voorbeelden van factoren die een rol kunnen spelen, zijn erfelijke aanleg, een ongeluk, een grote operatie, een griep of andere (virus)infectie, een ingrijpende levensgebeurtenis zoals scheiding of overlijden, langdurige stress of overbelasting.

Wanneer heb je hulp nodig?

wordt door lichamelijke klachten en je je daarnaar neigt te gedragen. Je gaat bijvoorbeeld situaties uit de weg omdat je er bang voor bent of omdat de klachten daardoor erger worden. Of je hebt de neiging om jezelf steeds te overvragen waardoor je lichaam niet tot rust kan komen. In beide gevallen is er geen balans.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie onderzoekt de samenhang tussen gebeurtenissen, gevoelens, gedachten en gedrag. Het is een actieve therapie, waarbij je onderzoekt wat je klachten precies zijn en wat ze beïnvloedt. CGT is evidence based: uit onderzoek blijkt dat de behandeling werkt bij het verminderen van verschillende soorten klachten. Als je wilt weten of de CGT-behandeling wordt vergoed, kun je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar. Soms is een combinatie van therapie en medicijnen nodig. Wat voor jou het beste is, bekijk je samen met je behandelaar.

Wat kun je verwachten van een behandeling?

gevoel aan. Door je gedrag te veranderen, veranderen ook je gevoel en je gedachten. En door je gedachten te veranderen, wijzigen je gevoel en je gedrag. De behandeling richt zich op het omgaan met de klachten en/of de omstandigheden die de problematiek beïnvloeden.
Vaak wordt samengewerkt met artsen die een rol spelen bij het lichamelijk onderzoek, de diagnose en de eventuele behandeling of controles. Bij cognitieve gedragstherapie werkt de therapeut nauw met je samen om tot verlichting van je klachten te komen zodat je je prettiger voelt en beter kunt functioneren. Het is een actieve manier van behandelen: je moet in de therapiesessies aan de slag en je werkt zelf aan je problemen met huiswerkopdrachten. Door dingen anders te doen en te bekijken, leer je met de klachten om te gaan.
Daarnaast leer je ook beter te communiceren met je omgeving over de klachten. Eventueel worden in overleg met jou belangrijke anderen, zoals partner, familie, vrienden en huisgenoten, direct bij de behandeling betrokken.

Over de behandeling

Een behandeling bestaat vaak uit 5 tot 20 wekelijkse sessies van 45 tot 60 minuten. Hoeveel sessies er precies nodig zijn, hangt af van de ernst van je klachten. Het kan zijn dat sommige klachten niet helemaal verdwijnen. De behandeling kan je dan wel helpen om minder last van je klachten te hebben.

Over de therapeut

Meestal krijg je cognitieve gedragstherapie van een therapeut die psycholoog is. Dat is iemand die een studie psychologie aan de universiteit heeft afgerond. Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je therapeut en dat je samen tot goede afspraken komt over de behandeling. Vind je dingen niet prettig gaan in de behandeling?
Dan mag je dat altijd zeggen. Of vraag om een andere therapeut als je er samen niet uitkomt.

Wil je er zeker van zijn dat de behandeling goed wordt gegeven? Ga dan naar een behandelaar die ingeschreven staat bij de VGCt. Dan krijg je een therapeut die goed opgeleid en nageschoold is. Vraag je huisarts ernaar of zoek in het VGCt-register op de VGCt-website.

Misschien ook interessant voor jou