Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
5 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Veel onduidelijkheid over effectiviteit strategieën om exposure bij jeugdigen te optimaliseren

Hoewel een aantal strategieën het effect van exposure bij jeugdigen lijken te versterken, worden maar weinig bevindingen gerepliceerd. Dit concluderen Plaisted en collega’s op basis van een review van 29 studies. Volgens de onderzoekers is een gebrek aan studies op dit terrein verantwoordelijk voor de onduidelijkheid, maar ook een grote diversiteit in gebruikte methodologie lijkt vergelijking te bemoeilijken. Voor het stoppen met veiligheidsgedrag, het door ouders en therapeuten ontmoedigen van vermijding en het gebruik van huiswerk wordt nog het meeste bewijs gevonden. 

🔗 https://ora.ox.ac.uk/objects/uuid:65d5db11-c5b1-477c-a91d-46a2cb870681
🔑 Angststoornissen; Trauma en PTSS; Kinder- en jeugdgedragstherapie

Jeugdigen met angst en depressie over het algemeen tevreden over hun behandeling

Jeugdigen die kampen met angst of depressie zijn over het algemeen genomen tevreden met hun behandeling. Dit concluderen Nora Choque-Olsson en collega’s naar aanleiding van hun literatuurreview. De verschillende definities van behandeltevredenheid en instrumenten om behandeltevredenheid te meten, maken het volgens de onderzoekers echter nodeloos ingewikkeld. Ze adviseren dan ook om meer gebruik te maken van gestandaardiseerde maten voor behandeltevredenheid. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jbct.2020.10.006
🔑 Kinder- en jeugdgedragstherapie; Angststoornissen; Stemmingsstoornissen

Patiënten met OCS ervaren walging en opluchting bij kijken naar anderen

Patiënten met OCS ervaren ook gevoelens van walging en opluchting wanneer ze anderen in contact zien komen met een besmet object. Dit concluderen Baland Jalal en collega’s op basis van hun onderzoek onder 34 patiënten met OCS. Aangezien het gevoel van opluchting vergelijkbaar was bij het zien handen wassen als bij het zelf handen wassen, zien de onderzoekers mogelijkheden voor innovatieve behandelmethoden. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jocrd.2020.100606
🔑 OCS

Intolerantie van onzekerheid voorspellend voor zowel OCS en eetstoornissen

Intolerantie van onzekerheid is geassocieerd met zowel eetstoornissen als OCS, zo blijkt uit onderzoek van Brenna Williams en Cheri Levinson. In longitudinaal opzicht blijken er wel verschillen: zo voorspellen intolerantie van onzekerheid en maladaptief perfectionisme OCS-symptomen, maar niet symptomen van een eetstoornis. Op basis van resultaten adviseren de onderzoekers deze factoren mee te nemen in de behandeling van mensen met een eetstoornis. Mogelijk voorkomt dit de ontwikkeling van OCS-symptomen. 

🔗 https://doi.org/10.1002/erv.2807
🔑 Dwangstoornissen; Eetstoornissen en obesitas

Dieetpatroon speelt belangrijke rol in risico op depressie onder ouderen

Een gezond eetpatroon verkleint het risico op depressie onder ouderen, aldus Pei-Yu Wu en collega’s. De onderzoekers verrichtten hiervoor een meta-analyse. Omdat een eetpatroon een relatief gemakkelijk te vormen omgevingsfactor is, zien de onderzoekers kansen voor laagdrempelige interventies. Tegelijkertijd is meer onderzoek wenselijk, omdat de onderzochte studies een grote heterogeniteit lieten zien. 

🔗 https://doi.org/10.1093/nutrit/nuaa118
🔑 Stemmingsstoornissen

Mindfulness-based CGT ook in reguliere zorg effectief bij depressie

MBCT blijkt ook buiten de gecontroleerde onderzoekssettings effectief bij patiënten met een depressieve stoornis, zo blijkt uit onderzoek van Dirk Geurts en collega’s. De onderzoekers zagen na de interventie een sterke vermindering van depressieve symptomen en piekergedrag. Bovendien hadden de patiënten na afloop meer zelfcompassie en betere mindfulness-vaardigheden. Werkeloze patiënten bleken een slechtere behandeluitkomst te hebben. 

🔗 https://doi.org/10.1192/bjo.2020.118
🔑 Stemmingsstoornissen

Misschien ook interessant voor jou