Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
3 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Effecten CGT-i tien jaar later nog steeds zichtbaar

Tien jaar na behandeling blijken de effecten van CGT-i – CGT gericht op insomnia – nog steeds zichtbaar. Dit concluderen Susanna Jernelöv en collega’s op basis van hun onderzoek. Zelfs na de lange periode bleef de ernst van insomnia laag en maar liefst twee derde van de participanten voldeden niet langer aan een insomnia-diagnose. 

🔗 https://doi.org/10.1080/16506073.2021.2009019
🔑 Insomnia

Depressieve symptomen voorspellend voor depressie

De aanwezigheid van depressieve symptomen is een voorspeller en risicofactor voor het ontwikkelen van een depressieve stoornis. Dit blijkt uit een meta-analyse van Ruibin Zhang en collega’s. De onderzoekers vermoeden dat depressie meer moet worden gezien als een spectrum. Ze zien bovendien meerwaarde in het proactief aanpakken van depressieve symptomen, nog voordat er sprake is van een stoornis. 

🔗 https://doi.org/10.1017/S0033291722000241
🔑 Stemmingsstoornissen; Preventie

Emotieregulatie verantwoordelijk voor CGT-uitkomst bij angstige kinderen 

De werking van CGT bij kinderen met een angststoornis verloopt via verbeterde emotieregulatie. Dit vermoeden Helland en collega’s op basis van hun RCT. Het initiële niveau van emotieregulatie van de kinderen bleek niet van invloed op de behandeluitkomst. De onderzoekers denken dat een belangrijkere focus op emotieregulatie in CGT-behandelingen de effectiviteit ervan kan verbeteren. 

🔗 https://doi.org/10.1007/s11121-022-01341-z
🔑 Kind & Jeugd; Angststoornissen

Bipolariteit is geen verklaring voor therapieresistente depressie

De aanwezigheid van bipolaire problematiek verklaart niet waarom sommige mensen niet op depressiebehandeling reageren. Dit blijkt uit onderzoek van Indra Kikkert-Hurkens en collega’s. De onderzoekers zouden wel graag zien dat hun resultaten worden gerepliceerd voordat hier grote conclusies aan worden verbonden. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.psychres.2021.114275
🔑 Stemmingsstoornissen

Op mindfulness gebaseerde interventies mogelijk interessant als add-on bij OCD

Op mindfulness gebaseerde interventies (MBIs) hebben een positief effect op OCD-symptomen en depressieve klachten, zo blijkt uit een meta-analyse van Wai Tong Chien en collega’s. Dit blijkt echter alleen zichtbaar wanneer patiënten hun eigen klachten beoordelen. De onderzoekers denken dat MBIs vooral als add-on interessant kunnen zijn. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jocrd.2022.100712
🔑 OCD

Misschien ook interessant voor jou