Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
4 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Geen bewijs voor verbetering subjectieve slaaptijd na CGT-I

Veel patiënten merken geen sterke verbetering in slaaptijd na CGT-I bij volwassenen met insomnia. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer Hanna Scott. Slechts 45 procent van de patiënten bleef op niveau of verbeterde. Na 2 jaar bleek dit percentage te zijn gestegen naar 86 procent. 

🔗 https://doi.org/10.5664/jcsm.10004
🔑 Insomnia

Digitale CGT werkt bij gegeneraliseerde angststoornissen

CGT op afstand blijkt goed te werken bij gegeneraliseerde angststoornissen. Dit concluderen Vesna Trenoska Basile en collega’s op basis van hun voorlopige meta-analyse. De intensiteit waarmee de behandeling werd gevolgd, bleek daarbij geen rol te spelen. De onderzoekers zien CGT op afstand als een waardevolle toevoeging. 

🔗 https://doi.org/10.1002/jclp.23360
🔑 Angststoornissen; E-health

Emotieregulatieproblemen van invloed op behandeluitkomst bij boulimia

Emotieregulatieproblemen verkleinen de kans op behandelsucces na CGT voor boulimia nervosa. Dit blijkt uit onderzoek van Claire Trainor en collega’s. Het effect blijkt echter beperkt tot direct na afloop van de behandeling. Op langere termijn blijken emotieregulatieproblemen niet van invloed op het behandelresultaat. De onderzoekers vonden ook dat emotieregulatieproblemen enkel een rol spelen in remissie op gedragsniveau en niet zozeer op cognitief niveau. 

🔗 https://doi.org/10.1002/erv.2901
🔑 Eetstoornissen

Motiverende gespreksvoering voegt weinig toe aan behandeling voor eetstoornissen

Motiverende gespreksvoering (MG) en motivational enhancement therapy (MET) leiden nauwelijks tot meer motivatie voor behandeling in het geval van eetstoornissen. Dit concluderen Egzona Fetahi en collega’s op basis van hun literatuuronderzoek. De onderzoekers vonden slechts een klein effect in 5 van de 13 studies. MG en MET bleken bovendien niet te zorgen voor een betere behandeluitkomst. Toch vinden de onderzoekers het nog te vroeg om harde uitspraken te doen. Hiervoor verschilden de onderzoeksdesigns te veel van elkaar. 

🔗 https://doi.org/10.3390/jpm12040577
🔑 Eetstoornissen

Seksuele minderheden profiteren even veel van CGT voor OCD

De behandeluitkomst van CGT bij dwangstoornissen is niet anders voor seksuele minderheden. Dit blijkt uit een eerste onderzoek van Andreas Bezahler en collega’s. De behandeling betrof een intensief residentieel programma. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jocrd.2022.100724
🔑 Dwangstoornissen

Online cognitieve therapie met minimale therapeutbetrokkenheid mogelijk effectief bij patiënten met taboe obsessies

Patiënten die kampen met taboe obsessies zijn mogelijk gebaat bij online cognitieve therapie met minimale therapeutbetrokkenheid. Dit blijkt uit een pilot-onderzoek van onder meer Klara Olofsdotter Lauri. De onderzoekers zagen een sterke vermindering van OCD-klachten, ook bij follow-up. Met name patiënten die het cognitieve model begrepen, waren gebaat bij de nieuwe behandelinsteek. De onderzoekers zien veel mogelijkheden in digitale zelfhulp in het geval van taboe obsessies, hoewel meer onderzoek nodig is. 

🔗 https://doi.org/10.1111/bjc.12369
🔑 OCD

Misschien ook interessant voor jou