Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
5 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Ouderlijke angst niet de reden dat kinderen met socialeangststoornis minder van behandeling profiteren

Ouderlijke angst verklaart niet waarom kinderen met een primaire socialeangststoornis minder gunstige uitkomsten hebben dan kinderen met een andere angststoornis. Dit blijkt uit onderzoek van Jeanine Baarmans en andere Nederlandse onderzoekers. Wel is de mate van ouderlijke angst gerelateerd aan de verandering van angstsymptomen van kinderen tijdens behandeling, maar dit geldt volgens de onderzoekers voor alle angststoornissen. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.brat.2022.104157
🔑 Angststoornissen; Kind en Jeugd

CGT vermindert negatieve interpretaties van positieve sociale gebeurtenissen bij sociale angst

Patiënten met een sociale angststoornis blijken na CGT minder negatieve interpretaties te hebben van positieve sociale gebeurtenissen. Dit concluderen Yasunori Nishikawa en collega’s op basis van hun onderzoek. Ze konden echter geen factoren vinden die voorspellend waren voor die vermindering. 

🔗 https://doi.org/10.1007/s10608-022-10322-z
🔑 Angststoornissen

Vragenlijst voor naasten van patiënten met angststoornis ontwikkeld

Naasten van patiënten met een angststoornis, kampen geregeld met zorgen rondom de behandeling, zo blijkt uit een onderzoek van Olivia Merritt en collega’s. Die zorgen hebben te maken met de consequenties van behandeling voor de familie of de patiënt, met een eventueel gebrek aan commitment of vragen rondom de effectiviteit van behandeling of mogelijke neveneffecten. Om hen beter te kunnen begeleiden ontwikkelden de onderzoekers daarom de Treatment Concerns Questionnaire – Close Others (TCQ-C). Eerste analyses wijzen op een goede factorstructuur. 

🔗 https://doi.org/10.1007/s10608-022-10318-9
🔑 Angststoornissen; Het betrekken van naasten

Nog geen doorbraak in optimaliseren internetbehandeling problematisch alcoholgebruik

Hoewel pre-treatment assessment en begeleiding door therapeuten vaak worden geïdentificeerd als factoren die bijdragen aan het succes van internetbehandeling voor problematisch alcoholgebruik, komt dit niet uit het nieuwe onderzoek van Christopher Sundström en collega’s. De onderzoekers keken daarbij zowel naar het effect van beide factoren apart als naar het gecombineerde effect. Wel vonden ze dat begeleiding door een therapeut bijdroeg aan het afronden van modules. 

🔗 https://doi.org/10.1186/s13722-022-00319-0
🔑 Middelenmisbruik

Combinatie CGT en leefstijlinterventie mogelijk effectief bij depressie en obesitas

Een combinatie van CGT en leefstijlinterventie is mogelijk effectief voor patiënten met depressie en obesitas. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek van Bing Cao en collega’s. Ook vonden de onderzoekers dat enkele medicatievormen mogelijk effect hebben. Voor harde conclusies is er echter meer onderzoek nodig. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jad.2022.07.027
🔑 Stemmingsstoornissen; Eetstoornissen

Patiënten met OCD hebben minder vertrouwen in hun geheugen en perceptie (en dat blijkt tot op zekere hoogte terecht)

Patiënten met OCD hebben minder vertrouwen in hun geheugen en perceptie, zo blijkt uit onderzoek van Reuven Dar en collega’s. Dat beperkte vertrouwen blijkt echter deels een basis in de realiteit te hebben. Wel bleek dat het gebrek aan vertrouwen groter was dan de echte beperkingen. 

🔗 https://doi.org/10.1017/S0033291722001908
🔑 Dwangstoornissen

Patiënten met borderline persoonlijkheidsstoornis positief over ROM-meting met BPDSI-IV

Patiënten met borderline persoonlijkheidsstoornissen hebben er baat bij wanneer therapeuten de BPDSI-IV inzetten voor ROM. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer Odette de Wilde Brand. Ze voelden zich meer begrepen door de therapeut omdat ze hun symptomen op een andere manier uit konden leggen dan tijdens reguliere therapiesessies. Ook therapeuten stonden positief tegenover het gebruik van de BPDSI-IV. 

🔗 https://doi.org/10.1186/s12888-022-04104-w
🔑 Persoonlijkheidsstoornissen; ROM

Misschien ook interessant voor jou