Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
5 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

CGT-I effectief bij patiënten met angst en depressie

Als het gaat om het verminderen van insomnia bij patiënten met comorbide psychiatrische problematiek werkt CGT-I beter dan traditionele angst- en depressiebehandeling. Dit concluderen Riya Mirchandaney en collega’s op basis van hun onderzoek. De onderzoekers merken wel op dat het nog onduidelijk is in hoeverre CGT-I ook bijdraagt aan het verminderen van angst- en traumaproblematiek. De resultaten suggereren in elk geval dat er een belangrijke rol is weggelegd voor het behandelen van slaapproblemen, ook wanneer er sprake is van comorbide psychiatrische problematiek. 

🔗 https://doi.org/10.1007/s11920-022-01326-3
🔑 Insomnia; Angststoornissen; Stemmingsstoornissen

Slaapproblemen verminderen het effect van blended cgt voor depressie

De aanwezigheid van slaapproblemen heeft een negatieve impact op de langetermijnuitkomst bij blended CBT voor patiënten met een stemmingsstoornis. Dit blijkt uit onderzoek van Esben Skov Jensen en collega’s. Bij treatment as usual (TAU) werd een dergelijk negatief effect niet gevonden. 

🔗 https://doi.org/10.2196/30231
🔑 Insomnia; Stemmingsstoornissen; E-health

Intensieve CGT goede optie voor patiënten met angst- en dwangstoornissen

Intensieve CGT werkt even goed als reguliere CGT bij het verminderen van angst- en dwangproblemen. Tot deze conclusie komen Karin Remmerswaal en collega’s naar aanleiding van een meta-analyse. De onderzoekers vonden zelfs dat de intensieve variant beter werkte om comorbide depressieve symptomen tegen te gaan. Wat de impact is van intensieve CGT op de uitval, kon door een tekort aan data niet worden vastgesteld. Remmerswaal en collega’s zien intensieve CGT vooral als kansrijk, vanwege de snelheid waarmee resultaten worden bereikt. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jadr.2021.100267
🔑 Angststoornissen; Stemmingsstoornissen

Ouderlijke deelname aan exposure belangrijk voor kinderen met angststoornissen

Wanneer ouders meer deelnemen aan exposure-oefeningen, vergroot dat de kans op herstel van kinderen met een angststoornis. Dit blijkt uit onderzoek van Krister Fjermestad en collega’s. De onderzoekers zagen dat ouderlijke deelname vooral plaatsvond bij jongere kinderen en bij jongens. Ze zouden graag zien dat dit ouderlijke deelname systematischer wordt ingezet. 

🔗 https://doi.org/10.1007/s10826-021-02188-8
🔑 Kind & Jeugd; Angststoornissen

Anderhalvemetermaatschappij geen impact op behandeluitkomst psychische problematiek

Er is geen bewijs voor een afname van behandeluitkomsten in de periode van social distancing. Dit blijkt uit een onderzoek van Edwin de Beurs en collega’s. Online sessies bleken geen negatieve consequenties te hebben voor de behandeluitkomst van patiënten, en ook wanneer patiënten halverwege moesten switchen, bleek dit geen gevolgen te hebben. 

🔗 https://doi.org/10.1002/cpp.2713
🔑 E-health

Training in motiverende gespreksvoering helpt CGT-therapeuten omgaan met weerstand biedende patiënt

CGT-therapeuten zouden standaard getraind moeten worden in motiverende gespreksvoering (MGV). Dit adviseren Kimberly Hara en collega’s op basis van hun onderzoek. Therapeuten die naast CGT geschoold waren in MGV, lieten minder vijandige gedragingen zien op momenten dat patiënten met een angststoornissen weerstand boden. Ze lieten bovendien meer verbindend gedrag zien. De onderzoekers vonden eveneens dat het verbindende gedrag een positieve invloed had op de behandeluitkomst van patiënten. 

🔗 https://doi.org/10.1080/10503307.2021.2001069
🔑 Angststoornissen; Therapeutfactoren

Misschien ook interessant voor jou