Webinar: Evidence in je practice − Ernst Koster

Hoe kan je wetenschappelijk studies zoeken en kritisch beoordelen?

door VGCt
3 minuten leestijd

Als cgt’er houd je je vakgebied bij en volg je de (inter)nationale literatuur op de voet. Zo kun je de nieuwste inzichten direct toepassen en houd je de kwaliteit van je behandeling up-to-date… toch?

Evidence based werken, hoe dan?

Daardoor weet je ook precies hoe je opdrachten met een wetenschappelijke achtergrond moet superviseren. De praktijk is natuurlijk weerbarstiger, want als behandelaar heb je het druk, is de literatuur niet altijd beschikbaar en heeft praktische nascholing voorrang. Grote kans dus dat je academische vaardigheden wel een opfrisser kunnen gebruiken. Waarop moet je ook alweer letten als je een artikel leest, hoe herken je een goede studie?

Wetenschappelijke artikelen in de praktijk

Professor Ernst Koster staat in dit webinar op 18 juni stil bij het zoeken en kritisch beoordelen van wetenschappelijk studies. Dit webinar biedt een verdieping in het gebruik van wetenschappelijke literatuur in de dagelijkse praktijk. In het eerste deel wordt ingegaan op het zoeken van literatuur. Welke manieren van zoeken zijn er? Wat kun je doen als je geen (gratis) toegang hebt tot een artikel?

In het tweede deel gaan we samen een wetenschappelijk artikel beoordelen. Wat bepaalt of een studie goed is? Kun je de conclusie in een artikel altijd voor waar aannemen? Wat is een effect size? Power? Hoe belangrijk is significatie? Wat is het beste studiedesign? En hoe kan wetenschappelijke kennis gebruikt worden in de dagelijks praktijk van behandelen en superviseren?

Wat leer je?

Na afloop van het webinar weet je:
• Wat de meest geschikte zoekstrategie is voor specifieke wetenschappelijke vragen
• Op welke kenmerken je dient te letten bij de selectie van wetenschappelijke literatuur
• Hoe je een artikel efficiënt kan doornemen en beoordelen
• Hoe je wetenschappelijke kennis op een goede manier kunt inzetten in je dagelijkse behandelpraktijk en supervisie.

Praktische informatie

  • LET OP! De accreditatie van dit webinar is inmiddels verlopen
  • Het webinar is gratis te bekijken maar er zijn geen punten meer voor te verkrijgen
  • Wil je deze webinar gebruiken als lesmateriaal neem dan eerst contact op met de VGCt

Misschien ook interessant voor jou