Angststoornissen
Kennisbericht
CGT Exposure

Angst voor exposure?

Angstproblemen bij jeugdigen vormen een ernstig risico voor de normale ontwikkeling. Gelukkig werkt CGT met exposure in veel van die gevallen. Dat maakt het des te opvallender dat uit Amerikaans onderzoek blijkt dat veel therapeuten géén exposure inzetten. Rachel de Jong en collega’s onderzochten of ook Nederlandse jeugdprofessionals het gebruik van exposure vermijden. De resultaten suggereren dat het in Nederland beter is gesteld, maar dat er zeker ruimte is voor verbetering.

Voedings- en eetstoornissen
Kennisbericht
CGT

Op naar meer richtlijnbehandelingen bij eetstoornissen

Afgelopen september promoveerde Martie de Jong op een onderzoek naar de behandeling van patiënten met een eetstoornis. Haar belangrijkste boodschap? Wees niet te terughoudend in het aanbieden van een richtlijn-behandeling. Ook niet bij complexe problematiek of comorbiditeit.

Stemmingsstoornissen
Kennisbericht
Behandelaspecten CGT

Goede therapeutische relatie beschermt tegen uitval bij depressiebehandeling

We weten inmiddels dat de therapeutische relatie belangrijk is voor de behandeluitkomst van de patiënt. Dat geldt in algemene zin, maar ook voor CGT bij depressie. Recent onderzoek van Samuel Murphy en collega’s biedt nieuwe inzichten in het belang van een goede therapeutische relatie om vroegtijdige uitval te voorkomen.

Filters: Reset filters

Thema

Filter themas
Filters opslaan

Doelgroep

Filter informatie
Filters opslaan

Behandelvorm

Filter behandelvormen
Filters opslaan

Kennisproduct

Filter kennisproducten
Filters opslaan

Nieuwste berichten

De laatste berichten van het Kennisnet

Psychose
Kennisbericht
CGT Preventie

Infographics psychose

De zorg rondom psychose kan veel beter. Maar hoe dan precies? En wat kun jij als professional doen om je steentje bij te dragen? Samen met de NVGzP heeft de VGCt twee infographics gemaakt die je daarbij kunnen helpen; tips om psychoses te voorkomen door goede screening aan de voordeur en informatie over goede zorg wanneer je patiënt een psychotische episode heeft gehad.

Somatische problemen
Kennisbericht
Overige behandelvormen

Angstklachten na een hartaanval

De gevolgen van een hartaanval manifesteren zich op verschillende manieren. Het percentage dat aangeeft na een hartaanval angstklachten te ervaren ligt met ruim dertig procent hoog in vergelijking met de algemene populatie. Met een literatuurreview onderzochten Emma Ryan en collega’s welke psychologische interventies effectief zijn om deze angstklachten te behandelen. De meerderheid, zo bleek.

Angststoornissen
Relatie en gezinsproblematiek
Kennisbericht Video’s
CGT Het betrekken van naasten

Betrekken van naasten – angstproblematiek

Een toolkit (bestaande uit video’s, presentaties en handouts) om eenvoudig te leren hoe je naasten kunt betrekken bij de CGT-behandeling