NIP-webinar Forensische schematherapie: Praktijk en nieuwe ontwikkelingen

Werk jij als psycholoog binnen de Forensische Zorg met schematherapie of wil je hier mee gaan werken? Bekijk dan dit webinar

door VGCt
1 minuten leestijd

Schematherapie is ontwikkeld door Jeffrey Young en later door David Bernstein en Arnoud Arntz aangepast voor forensische patiënten. Uit onderzoek blijkt dat forensische schematherapie effectief  is. Inmiddels wordt schematherapie toegepast door veel psychologen in de forensische- en verslavingszorg bij  patiënten met dubbele- of triple-diagnoseproblematiek (persoonlijkheidsproblematiek, verslaving, criminaliteit en agressie). Bij deze doelgroep is het werken met schemamodi en limited reparenting de belangrijkste insteek. Recent zijn nieuwe basisbehoeften en daaraan gekoppelde schema’s voorgesteld: behoefte aan/gebrek aan rechtvaardigheid en behoefte aan/gebrek aan zelfcoherentie.

In dit webinar presenteert Truus Kersten de schematheorie en -therapie in vogelvlucht, waaronder de nieuwe basisbehoeften en schema’s. Daarna zoomt ze in op het werken met modi (en modikaarten) in de praktijk en toont video-opnames van een paar forensische modi en interventies. Ook gaat ze in op hoe je ‘ongemotiveerde, externaliserende, ontkennende’ patiënten zonder ‘moreel besef’ kunt bekijken  in termen van schemamodi en hoe je met deze patiënten tóch schematherapie kunt doen. Dit wordt toegelicht aan de hand van casuïstiek. Het webinar heeft een interactief karakter.

Bekijk het webinar (alleen voor leden)

Misschien ook interessant voor jou