Is het wel zo logisch om mensen individueel te behandelen?
Volgens Judith Beck kunnen in de therapie disfunctionele overtuigingen van de patiënt (‘rules for living’) worden geactiveerd die de therapeutische relatie en behandeling belemmeren.
Is het wel zo logisch om mensen individueel te behandelen?
Bekijk de opname van het debat “De empirische basis van de nieuw ontwikkelde Leerlijn Professionaliteit”. Het debat vond plaats op het VGCt najaarscongres 2021. Bestuursleden, onderzoekers en clinici gaan met elkaar in gesprek over de empirische basis van deze leerlijn; welke therapeutfactoren kennen we uit de literatuur, hoe goed/sterk is het bewijs eigenlijk en welke ontwikkelingen zijn er nog te verwachten op dit gebied?
Is het wel zo logisch om mensen individueel te behandelen?
Het webinar over exposure wordt verzorgd door Lotte Hendriks. Zij is gz-psycholoog en onderzoeker (promovenda), cognitief gedragstherapeut i.o. Hendriks en haar collega’s onderzochten o.a. de effectiviteit van een ambulant kortdurend intensief exposure behandelprogramma bij PTSS-patiënten (adolescenten en volwassenen) na meervoudig interpersoonlijk trauma en met ernstige co-morbiditeit.
Is het wel zo logisch om mensen individueel te behandelen?
De sectie Positieve CGT organiseerde op 7 oktober 2022 een online ontbijtserie om haar leden (en andere geïnteresseerden) op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het positieve CGT protocol (evidence – based). Na het webinar heb je een beter beeld van hoe positieve CGT toegepast kan worden en wat de voordelen hiervan voor jezelf en je cliënt kunnen zijn.
Is het wel zo logisch om mensen individueel te behandelen?
Exposure is een evidence based techniek waar veel patiënten baat bij hebben. Maar wat is eigenlijk het werkingsmechanisme erachter? Welke misvattingen zijn er over de veiligheid en de verdraagbaarheid van exposure? En hoe kun je exposure optimaliseren en de kans op terugval voorkomen? Dat leggen we je uit in deze uitgebreide kennisclip met Arnold van Emmerik, Agnes van Minnen en Marleen Rijkeboer, experts op het gebied van exposure.
Is het wel zo logisch om mensen individueel te behandelen?
Zonder behandeling kennen dwangklachten over het algemeen een chronisch verloop. Veel patiënten zijn gebaat bij exposure met responspreventie (ERP). Toch blijkt het in de praktijk niet altijd even makkelijk om ERP goed in te zetten. Want hoe leg je de rationale uit aan je patiënt? Wat doe je als de angstige verwachting niet duidelijk is? En wat zijn de belangrijkste valkuilen in behandeling? Dat legt Henny Visser – psychotherapeut en onderzoek bij het Marina de Wolf centrum – je uit in deze kennisclip.
Is het wel zo logisch om mensen individueel te behandelen?
Cgt’ers en cgw’ers behandelen vaak dezelfde cliënt, maar werken lang niet altijd samen. Deze samenwerking is van grote meerwaarde bij de behandeling van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. In deze video wordt uitgelegd hoe cgt’ers en cgw’ers effectief kunnen samenwerken.
Op deze website vind je de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van cognitieve gedragstherapie. Deze informatie is bedoeld voor professionals in de klinische praktijk.
Uitgelicht:
ABM versterkt mogelijk effectiviteit CGT bij angststoornissen
We weten inmiddels dat CGT bij angststoornissen bij veel patiënten goed werkt. Toch is er ook een groep die niet profiteert van CGT. Bovendien is er een aanzienlijke groep die op termijn een terugval laat zien. Om die reden wordt vaak gezocht naar middelen om de effectiviteit van een behandeling te versterken. Een potentieel waardevolle insteek is die van attention bias modification (ABM).