Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
5 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Minder sessies mogelijk voor patiënten met eetstoornis zonder ondergewicht

Patiënten die kampen met een eetstoornis zonder dat er sprake is van ondergewicht knappen in tien sessies sterk op. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek van Ella Keegan en collega’s. Momenteel gaan de meeste richtlijnen uit van een twintigtal sessies. Het onderzoek van Keegan laat nu dus zien dat het aantal sessies gehalveerd kan worden. Gezien het beperkt aantal onderzoeken, adviseren ze wel om eerst verder onderzoek te doen. 

🔗 https://doi.org/10.1080/13284207.2022.2075257
🔑 Eetstoornissen

CGT van toegevoegde waarde bij diabetes

Diabetes-patiënten die CGT krijgen, hebben betere gezondheidsuitkomsten. Tot deze conclusie komen Yanni Li en collega’s naar aanleiding van een meta-analyse. Verbeteringen zijn zichtbaar in glucosewaarden, maar ook in symptomen van angst en depressie en in kwaliteit van slaap. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.diabres.2022.109965
🔑 Somatiek

Therapietrouw therapeuten best gemeten met rollenspellen

De mate waarin therapeuten zich houden aan CGT kan het beste gemeten worden met semi-gestructureerde rollenspellen. Dit concluderen Emily Becker-Haimes en collega’s op basis van hun RCT. Zowel zelfrapportage als interviews leveren positieve resultaten op. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.beth.2022.06.001
🔑 Algemeen

OCD met intrusieve taboe-gedachten weinig herkend

Wanneer OCD zich manifesteert via intrusieve gedachten rondom taboe-onderwerpen, worden ze slechter herkend door psychotherapeuten dan wanneer het gaat om besmettingsgedachten of behoefte aan symmetrie. Dit blijkt uit onderzoek van Réamonn Canavan. Bovendien is er in deze gevallen vaker sprake van stigma door de therapeut en blijken adviezen vaak geen evidence-based behandelingen te bevatten. 

🔗 https://doi.org/10.1002/capr.12557
🔑 Dwangstoornis

Wederzijdse beïnvloeding depressie en OCD tijdens CGT voor dwang

Depressieve symptomen en OCD-klachten beïnvloeden elkaar tijdens CGT-behandelingen, zo blijkt uit onderzoek van Vicky Simkin en collega’s. De bevindingen van de onderzoekers gaan in tegen het idee dat OCD vooral impact heeft op depressieve symptomen. Omdat verbeteringen in stemming een positieve invloed kunnen hebben op dwangsymptomen, adviseren de onderzoekers gelijktijdige behandeling. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jbtep.2022.101748
🔑 Dwangstoornis

Gedragsexperimenten gericht op intolerantie van onzekerheid effectief bij GAD

Hoewel de meeste behandelingen voor patiënten met een gegeneraliseerde angststoornis meerdere componenten hebben, is dat wellicht niet nodig. Dit stellen Michel Dugas en collega’s op basis van hun onderzoek. Ze keken hiervoor naar de effectiviteit van gedragsexperimenten die zich richtten op het tolereren van onzekerheid. De één-component-behandeling resulteerde in zeer grote effecten in vergelijking met patiënten op de wachtlijst. De effecten bleken bovendien over langere tijd te blijven bestaan en zelfs nog verder te verbeteren. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.beth.2022.05.003
🔑 Angststoornissen

Toevoegen partner aan CGT voor insomnia verbetert naleving behandeling

Wanneer partners worden betrokken bij CGT voor insomnia, houden patiënten zich beter aan de behandeling. Dit blijkt uit onderzoek van Sean Drummond en collega’s. Patiënten wiens partner betrokken was, deden minder dutjes overdag, lagen minder in bed gedurende de dag en waren minder geneigd ’s nachts wakker in bed te blijven liggen in vergelijking met patiënten zonder betrokken partner. 

🔗 https://doi.org/10.1093/sleep/zsac079.470
🔑 Slaapproblemen

Misschien ook interessant voor jou