Achter de schermen bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie

Een dag waarop PJ-rapporteurs, behandelaren en een ervaringsdeskundige hun visie deelden

door VGCt
2 minuten leestijd

Op vrijdag 23 februari organiseerde de forensische sectie van de VGCt een studiedag met als thema ‘Kijken in de keuken van het NIFP’. Centraal staat de integratie van de Pro Justitia (PJ)-rapportage in behandeling binnen de forensische psychiatrie. Elly van Laarhoven, bestuurslid van de forensische sectie van de VGCt en PJ-rapporteur, opende de studiedag waaraan zowel rapporteurs als behandelaren deelnamen.

Auteur: Joke Wijnen en Saskia Mulder

De deelnemers stellen zich aan het begin van de studiedag aan elkaar voor: de aanwezigen zijn een select gezelschap van PJ-rapporteurs en/of behandelaren uit de forensische psychiatrie. De sfeer was prettig, er werd veel gediscussieerd waarbij verschillen in visie naast elkaar konden bestaan.

De dag bestond uit de volgende sprekers en thematiek:

  • Judith Yntema over specifieke aspecten van de PJ-rapportage en het formuleren van het advies.
  • Ben Gunnewijk vertelt over het werk van PJ-rapporteur jeugd. Hij gaat in op het specifieke kader, de rol van het behandeladvies en de risicotaxatie als aanknopingspunt voor de behandeling binnen een juridisch kader.
  • Sanne Hillege presenteert de resultaten van haar onderzoek naar de behandeling van complexe problematiek bij jongeren in de JJI.
  • Eveline de Kam en Fleur Stadhouders vertellen over hoe de PJ-rapportage te gebruiken is in de behandeling op een poli-forensische psychiatrie. Ze gaan in op het perspectief van de behandelaar versus het perspectief van justitie.
  • Erg bijzonder aan deze dag was het verhaal van ervaringsdeskundige Andries Dijk die terugblikt zijn ervaring met justitie, PJ-rapportage en behandeling.

In onderstaand verslag kun je een samenvatting van de verschillende lezingen vinden.

Misschien ook interessant voor jou