Column Mieke Ketelaars – Paintball

door Mieke Ketelaars
3 minuten leestijd

Mark my words: binnenkort is de gestippelde wolf een nieuwe ondersoort op de Veluwe. Na lang juridisch gesteggel is de verfkogel namelijk door de kerk. Veluwse wolven mogen preventief geblitzt worden met kekke neonkleurtjes. Alles in de naam der preventie. De Canis lupus zál een gevaar blijven voor de mensheid.

Weten we eigenlijk of de paintballaanpak werkt? Nee. In de geschiedenis van de mensheid is er gek genoeg nog geen eerdere poging ondernomen om dieren gedragsverandering aan te leren met behulp van paintballkogels. Belletjes, ja. Electrische schokken? Ook. Maar paintballkogels vormen echt een uitbreiding van ons arsenaal. Laat het aan de Homo sapiens over om een leuke activiteit om te zetten naar een maatregel tegen ongewenst gedrag.

Is er dan op zijn minst reden om aan te nemen dat het werkt? Ha, jazeker. Meer dan. Iedereen die een keer op een vrijgezellenfeestje aan een paintballsessie heeft meegedaan, wéét dat. Die pijn voel je nu nog, daar kan geen enkele traumabehandeling tegenop. Maar er is meer. Wolven zijn namelijk neofobisch; ze zijn bang voor alles wat nieuw is. En van neofobisch is het maar een kleine stap naar neonfobisch. Case closed.

Het enige voorbehoud dat ik als psycholoog zou willen maken is dat een dergelijke aanpak wel consistent moet worden doorgevoerd. Eén welgemikte neonbom op de Canis lupus gaat niet afdoende zijn om het beest zijn lugubere toenaderingsgedrag af te leren. Het weegt immers niet op tegen de tien keer dat-ie broodkruimeltjes gevoerd heeft gekregen. Natuurlijk, het beest is absoluut onveilig ambivalent gehecht aan onze aanwezigheid, maar intensieve terreur is de enige manier om de cyclus van onveilige hechting te doorbreken.

Daarin ligt overigens meteen ook de tweede aanpak verscholen. Wij mensen zullen ons gedrag óók moeten veranderen. En dat blijkt zo simpel niet, getuige de beperkte effectiviteit van het nationaal preventieakkoord. Daarom stel ik het volgende voor. Schieten op de wolf? Vooral doen! Maar laten we dan óók schieten op wolfvoerende mens. En als we ons paintballgeweer dan toch al bij de hand hebben, kunnen we het preventieve beleid gemakkelijk verder doorvoeren. Zie je iemand met een biertje of sigaretje? Lekker verder knallen. Wedden dat we onze doelen dan wél halen?

Misschien ook interessant voor jou