Depressie

Patiënteninformatie voor volwassenen

door VGCt
6 minuten leestijd

Cognitieve gedragstherapie (CGT) leert je om anders tegen moeilijke situaties aan te kijken en om daar anders mee om te gaan. De therapie gaat over gedachtes en gedrag, ofwel denken en doen. De eerste stap is om de klacht in kaart te brengen. Daarna werk je met de therapeut samen om je doelen te bereiken. Je onderzoekt in welke mate je gedachtes en gedrag helpend zijn. Dat doe je door samen na te denken en vooral door dingen uit te proberen. Vaak blijkt dat de situatie niet zo negatief is als je denkt (verwacht), maar je moet het eerst ervaren om het te geloven. Door deze aanpak verminderen je klachten. Je wordt sterker, voelt je veiliger en hebt meer controle. De mensen om je heen zijn ook belangrijk in de therapie en worden waar mogelijk betrokken om verder te komen.

Wat is een depressieve stoornis?

Ieder mens heeft wel eens een sombere bui of voelt zich soms een dagje ‘depressief’. Maar zo’n ‘dipje’ is echt iets anders dan een depressie. Een sombere bui werpt als een donkere wolk een tijdje een schaduw over ons leven en drijft dan vanzelf weer over. Een depressie verdwijnt echter niet zomaar en onttrekt dag na dag de kleur en de zin aan ons bestaan.
Symptomen die bij een depressie kunnen horen, zijn een leeg, schuldig en waardeloos gevoel, gebrek aan energie, geen interesse en plezier meer om dingen te ondernemen, slaapproblemen (weinig of juist veel slapen), eetproblemen (minder of juist meer eetlust), moeite met concentreren of beslissingen nemen, traag denken en doen of juist een onrustig gevoel en terugkerende gedachten aan de dood of aan zelfdoding.

Hoe ontstaat een depressieve stoornis?

Zoals bij de meeste psychische stoornissen is er geen specifieke oorzaak aan te wijzen. Het kan erfelijk zijn. Het kan ook te maken hebben met je opvoeding of je temperament. Als je een binnenvetter bent en van huis uit ook niet geleerd hebt om over gevoelens te praten, dan is de kans ook groter dat je depressief wordt.
Vaak zie je ook dat veranderingen in iemands leven of het meemaken van aangrijpende gebeurtenissen een rol spelen.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie onderzoekt de samenhang tussen gebeurtenissen, gevoelens, gedachten en gedrag. Het is een actieve therapie, waarbij je onderzoekt wat je klachten precies zijn en wat ze beïnvloedt. CGT is evidence based: uit onderzoek blijkt dat de behandeling werkt bij het verminderen van verschillende soorten klachten.
Als je wilt weten of de CGT-behandeling wordt vergoed, kun je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar. Soms is een combinatie van therapie en medicijnen nodig. Wat voor jou het beste is, bekijk je samen met je behandelaar.

Wat kun je verwachten van een behandeling?

Als je depressief bent, lukt het vaak niet meer om de dingen te doen die goed voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan sporten, gezond eten en leuke/ontspannende dingen ondernemen. Of je haalt er, als je ze nog wel doet, niet meer zoveel voldoening uit als voorheen.

Daarnaast heb je last van sombere, negatieve gedachten over jezelf, de ander en de wereld: ik ben niks waard, iedereen is alleen maar met zichzelf bezig en alles in de wereld wordt alleen maar slechter. Je gedrag en gedachten houden je sombere gevoelens in stand.

Tijdens de therapie ga je samen met je therapeut actief werken aan het veranderen daarvan. Ook belangrijk bij CGT is dat je leert door dingen te ervaren. Dat alles gebeurt stap voor stap. De therapeut is de depressie- en CGT-expert. Jij bent de expert over jezelf.

Over de behandeling

Een behandeling bestaat meestal uit 10 tot 25 wekelijkse sessies. Die duren vaak 45 tot 60 minuten. Hoeveel sessies er precies nodig zijn, hangt af van de ernst van je klachten. Het kan zijn dat sommige klachten niet helemaal verdwijnen. De behandeling kan je dan wel helpen om er minder last van te hebben.

Over de therapeut

Meestal krijg je cognitieve gedragstherapie van een therapeut die psycholoog is. Dat is iemand die een studie psychologie aan de universiteit heeft afgerond. Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je therapeut en dat je samen tot goede afspraken komt over de behandeling. Vind je dingen niet prettig gaan in de behandeling?
Dan mag je dat altijd zeggen. Of vraag om een andere therapeut als je er samen niet uitkomt.

Lees de volledige informatie in de brochure hierboven.

Misschien ook interessant voor jou