Goede therapeutische relatie beschermt tegen uitval bij depressiebehandeling

Oordeel van patiënt bepalend

door VGCt
4 minuten leestijd

Angststoornissen bij kinderen komen vrij veel voor. CGT is een van de therapievormen die veel wordt toegepast en die ook effectief is. Maar er zijn heel veel verschillende vormen van CGT. Welke vorm is het meest effectief voor kinderen met een angststoornis?

Auteur: Saskia Mulder

In hun onderzoek richtten Zhou en collega’s op bovenstaande vragen. Ze voerden een zogenaamde netwerk meta-analyse* uit, waarin ze op basis van 101 verschillende RCT’s verschillende gestructureerde vormen van cgt voor (verschillende soorten) angststoornissen bij kinderen en jeugdigen met elkaar vergeleken. Dit waren:

  • Groepsgedragstherapie
  • Een combinatie van groeps- en individuele gedragstherapie
  • Individuele gedragstherapie met ouderbetrokkenheid
  • Groeps-cognitieve gedragstherapie
  • Groeps-cognitieve gedragstherapie met ouderbetrokkenheid
  • Individuele cognitieve gedragstherapie
  • Een combinatie van groeps- en individuele cognitieve gedragstherapie
  • Individuele cognitieve gedragstherapie met ouderbetrokkenheid
  • Blended cognitieve gedragstherapie
  • Ouder cognitieve gedragstherapie
  • Bibliotherapie cognitieve gedragstherapie

Resultaten

Uit de resultaten van de ‘gewone’ meta-analyse bleek groepscognitieve gedragstherapie, individuele cognitieve gedragstherapie en cognitieve gedragstherapie met ouderbetrokkenheid effectiever zijn dan de wachtlijst controlegroep.

Uit de netwerk meta-analyse bleek dat alle vormen van therapie effectiever zijn dan de wachtlijst controlegroep, maar dat alleen groeps-cognitieve gedragstherapie significant effectiever is dan de controlegroepen en dan de meeste andere vormen van c(g)t.

Discussie

De auteurs van het stuk geven in hun discussie duidelijk aan dat de resultaten van deze studie niet meteen gegeneraliseerd kunnen worden naar de praktijk, omdat veel van de geïncludeerde studies van zeer matige kwaliteit zijn. Echter, deze studie geeft een mooie eerste aanzet voor het bekijken van cgt als behandelmethode met veel verschillende varianten. Voor de klinische praktijk is het belangrijk te weten welke variant het meest effectief is. Kun je het beste kiezen voor individuele of groepstherapie? Betrek je ouders wel of niet? Waarom? En wanneer wel of niet? Meer onderzoek is nodig om hier duidelijk antwoord op te geven, maar we kunnen er wel vast over nadenken. Wat merk jij in je dagelijkse praktijk? Werken sommige varianten beter dan andere bij angstige kinderen?

Lees het hele artikel van Zhou en collega’s voor meer uitkomstmaten en een genuanceerder beeld.

*Met een netwerk meta-analyse kan men de data van verschillende (RCT) studies combineren. Op deze manier kan bijvoorbeeld onderzocht worden of de ene therapie effectiever is dan de andere therapie ook al zijn deze therapieën niet binnen één studie met elkaar vergeleken.

Bron

  • Zhou, X., Zhang, Y., Furukawa, T. A., Cuijpers, P., Pu, J., Weisz, J. R., … & James, A. C. (2018). Different Types and Acceptability of Psychotherapies for Acute Anxiety Disorders in Children and Adolescents: A Network Meta-analysis. JAMA psychiatry.

Misschien ook interessant voor jou