In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.
Onderzoek naar effectiviteit cannabis bij PTSS van onvoldoende kwaliteit
Onderzoek naar het gebruik cannabis bij PTSS-problemen is van onvoldoende kwaliteit. Daardoor zijn gevonden positieve effecten moeilijk te duiden. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek van Yasir Rehman en collega’s. De lage kwaliteit van onderzoek maakt de kans op bias groot. De onderzoekers adviseren meer onderzoek op dit gebied.
🔗 https://doi.org/10.3934/Neuroscience.2021022
🔑 PTSS
Psychologische behandeling tijdens stoppen met antidepressiva beschermt tegen terugval
Psychologische behandeling tijdens het stoppen met antidepressiva beschermt even goed tegen terugval van depressie als het doorslikken van antidepressiva. Dit blijkt uit een individuele meta-analyse van Josefien Breedvelt en collega’s. De onderzoekers vonden bovendien geen bewijs voor de rol van cliënteigenschappen in de uitkomst.
🔗 https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2021.0823
🔑 Stemmingsstoornissen
Groeps-CGT gericht op angst heeft geen impact op slaapproblemen van adolescenten
Slaapproblemen van adolescenten verminderen niet als gevolg van groeps-CGT gericht op angstproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van Bente Storm Mowatt Haugland en collega’s. De onderzoekers keken zowel naar een verkorte CGT-behandeling als naar een reguliere variant. Beide groepen lieten een daling zien in slaapproblemen, maar deze daling was vergelijkbaar met die van een wachtlijstcontrolegroep. De onderzoekers adviseren om op slaapgerichte strategieën toe te voegen aan generieke CGT voor angst.
🔗 https://doi.org/10.1007/s00787-021-01795-6
🔑 Kind & Jeugd; Angststoornissen
Stepped care bij OCS in kinderen doet niet onder voor face-to-face CGT
Digitale CGT voor OCS bij kinderen blijkt niet minder effectief dan face-to-face CGT. Dat concluderen Kristina Aspvall en collega’s op basis van hun onderzoek. Kinderen die de digitale variant kregen, ontvingen wel nog face-to-face behandeling wanneer dit achteraf nodig bleek. De resultaten laten dan ook vooral zien dat een stepped care aanpak bij kinderen met OCS nuttig kan zijn.
🔗 https://doi.org/10.1001/jama.2021.3839
🔑 Kind & Jeugd; Dwangstoornissen
Voorspellers van behandeluitkomst relatietherapie bij provoked vulvodynie
Een langere relatieduur, verminderde angst bij vrouwen en hogere betrokkenheid van de partner zijn voorspellers voor een betere behandeluitkomst bij provoked vulvodynie (pijn aan de vulva). Tot deze conclusie komen Natalie Rosen en collega’s op basis van hun onderzoek. De voorspellers bleken onafhankelijk van het type behandeling (medicatie of relatietherapie). Relatietherapie bleek echter effectiever dan medicatie wanneer er bij aanvang van behandeling sprake was van een hoge mate van angst bij de partner en wanneer vrouwen minder seksuele toenaderingsdoelen hadden.
🔗 https://doi.org/10.1016/j.beth.2021.05.002
🔑 Relatie- en gezinstherapie