In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.
Begeleide zelfhulp minder effectief dan therapeut bij eetbuistoornis
Patiënten met een eetbuistoornis stoppen vaker bij CGT met begeleide zelfhulp dan wanneer een therapeut CGT geeft. Dit concluderen Carlos Grilo en collega’s. De onderzoekers vonden bovendien dat de kans op remissie lager was bij begeleide zelfhulp. Waar voor CGT door een therapeut gold dat een langere behandeling gepaard ging met een lagere kans op remissie, bleek het omgekeerde voor begeleide zelfhulp.
🔗 https://doi.org/10.1002/eat.23601
🔑 Eetstoornissen en obesitas
Comorbide depressie niet van invloed op behandeluitkomst bij angststoornissen, PTSS of OCS
Patiënten met een comorbide depressie hebben evenveel baat bij behandeling als patiënten zonder comorbide depressie. Dit concluderen Joppe Klein Breteler en collega’s. Dit resultaat bleek zowel wanneer depressie was gediagnosticeerd als wanneer zelfbeoordeling werd gebruikt.
🔗 https://doi.org/10.1016/j.jad.2021.08.146
🔑 Stemmingsstoornissen; Angststoornissen; PTSS en Trauma; OCS
Categorische kijk op stoornissen niet geschikt voor lange termijnuitkomst
Een categorische kijk op de aanwezigheid van een affectieve stoornis is weinig informatief wanneer naar lange termijnuitkomsten wordt gekeken. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer Ericka Solis. Wanneer enkel werd gekeken naar de aan- of afwezigheid van een stoornis, bleken de meeste patiënten na negen jaar hersteld. Een dimensionele aanpak daarentegen liet zien dat er bij de meerderheid van de patiënten sprake was van subklinische symptomen.
🔗 https://doi.org/10.1016/j.jad.2021.08.108
🔑 Stemmingsstoornissen; Angststoornissen
Eendaagse online CGT-workshop werkt bij postnatale depressie
Een eendaagse online CGT-workshop is effectief bij postnatale depressie, zo blijkt uit onderzoek van Ryan van Lieshout en collega’s. De positieve effecten strekten verder dan alleen depressieve symptomen: de onderzoekers vonden eveneens een vermindering van angst, verbeteringen in sociale ondersteuning, in de moeder-kind relatie en positief affect van de baby.
🔗 https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2021.2488
🔑 Stemmingsstoornissen
Exposure met responspreventie meest effectief bij OCS
Exposure met responspreventie leidt tot de beste behandeluitkomst in het geval van OCS. Dit blijkt uit een meta-analyse van Cloe Ferrando en Caroline Selai. De onderzoekers vonden bovendien dat cognitieve elementen een modererende rol hadden.
🔗 https://doi.org/10.1016/j.jocrd.2021.100684
🔑 OCS