In de forensische zorg krijgt het omgaan met het delict in de behandeling een centrale rol. Tijdens dit webinar wordt vanuit de CGT het kader van de richtlijn Delictanalyse KFZ kort besproken. Daarna worden drie dilemma’s die de sprekers vaak in de praktijk tegenkomen vanuit de CGT uitgelicht met behulp van rollenspellen.
De delictanalyse resulteert in een delicttheorie, die is gedefinieerd als een dynamische theorie waarin het plegen van het delict wordt verklaard vanuit verschillende factoren. Het primaire doel van de delictanalyse is om inzicht te krijgen in deze factoren, waardoor mede richting gegeven kan worden aan behandeling. Het is hiermee primair een diagnostische interventie die aangrijpingspunten biedt voor behandeling.
Het proces van delictanalyse is opgedeeld in 7 fases:
- Voorbereidingsfase
- Kennismaking en start werkrelatie
- Delictscenario
- Functie- en/of betekenisanalyse(s)
- Toetsing indexdelict aan overige delicten
- Opstellen delicttheorie en rapportage
- Terugkoppeling rapportage
Per fase wordt aangegeven wat het doel is, de tijdsduur, de werkwijze, de dilemma’s en valkuilen en het beoogde resultaat. In de gehele richtlijn wordt de samenwerking met de patiënt onderstreept. Uitgangspunt hierbij is dat zodra de delictanalyse een product is dat de patiënt (gedeeltelijk) eigen heeft gemaakt, dit onder andere zijn treatment readiness en motivatie zal verhogen. De patiënt zal de aangrijpingspunten voor behandeling die uit de delictanalyse naar voren komen in sterkere mate zien als de eigen persoonlijke behandeldoelen.
Werk jij als psycholoog binnen de Forensische Zorg met delictanalyses en delictscenario’s of wil je dat gaan doen? Bekijk dan hierboven gratis het webinar. Dit webinar is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de sectie forensische cgt (VGCt) en het NIP, live uitgezonden op 15 september 2020.