Boekrecensie: Handboek Exposure

door VGCt
5 minuten leestijd

Het ‘Handboek exposure’ is een fijne gids voor alle therapeuten die willen leren over exposure als behandeling van angststoornissen. De auteurs geven een gedetailleerde uitleg van de theorie en de praktijk, waardoor het boek makkelijk te begrijpen is voor zowel beginnende als ervaren therapeuten.

Soorten exposure

Het boek begint met een introductie tot angststoornissen en de rol die exposure kan spelen bij de behandeling daarvan. Vervolgens worden de theorie en de basisprincipes van exposure uitgelegd, met aandacht voor de verschillende soorten exposure (zoals onder andere imaginaire exposure en exposure in vivo). Ook is er aandacht voor de rol die cognitieve gedragstherapie kan spelen bij deze behandelmethode.

Stappen

Een belangrijk onderdeel van het boek is de beschrijving van de verschillende stappen in de behandeling. Denk hierbij aan het opzetten van een behandelplan, het uitvoeren van exposure-oefeningen en de begeleiding van cliënten bij het omgaan met hun angst. Het handboek besteedt ook aandacht aan het belang van (het opbouwen van) een veilige en vertrouwde therapeutische relatie en het gebruik van copingstrategieën tijdens de behandeling.

Highlight

Een ander highlight vond ik de beschrijving van de verschillende uitdagingen die kunnen optreden tijdens de behandeling en hoe deze kunnen worden aangepakt. Dit omvat onder meer het omgaan met terugval, het aanpakken van onverwachte, emotionele reacties en het werken met cliënten die moeite hebben zicht te committeren aan de behandeling.

Praktische opzet

Een groot voordeel van dit boek is de praktische opzet. De auteurs hebben veel voorbeelden en oefeningen opgenomen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Daarnaast bevalt het boek ook voorbeelden van behandelplannen en rapportages, die nuttig kunnen zijn als je een exposurebehandeling gaat geven. Tot slot gaat het handboek ook in op recente ontwikkelingen in de exposure, zoals Virtual Reality (VR).

Kortom, het ‘Handboek exposure’ is een uitstekend boek voor therapeuten die willen leren over exposure of die op zoek zijn naar praktische informatie over de toepassing ervan. Of je nu een beginnende of ervaren therapeut bent, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips!

Score

Over de recensent

Monique Nusselder is gz-psycholoog, CGT-therapeut (VGCt), senior schematherapeut en EMDR-therapeut bij Trauma en Transitie, een behandelcentrum voor volwassenen die worstelen met de gevolgen van vroegkinderlijk trauma.

Informatie

Titel:
Handboek Exposure

Auteur/Redactie:
Anja Greeven en Arnold van Emmerik

Uitgever:
Boom

ISBN:
9789024430369

Onderwerp:
Exposure

Doelgroep:
Alle therapeuten die willen leren over exposure als behandeling voor angststoornissen (zowel beginners als ervaren therapeuten)

Beweringen en meningen, geuit in artikelen en mededelingen op de boekrecensiepagina’s van deze site, zijn die van de auteur(s) en niet (noodzakelijkerwijs) die van de VGCt.

Misschien ook interessant voor jou