Boekrecensie: Levensverhalen & Psychotrauma

Narratieve exposuretherapie in theorie en praktijk (geheel herziene editie)

door VGCt
5 minuten leestijd

Deze geheel herziene editie van het boek ‘Levensverhalen & Psychotrauma’  geeft een complete weergave van de interventie NET (narratieve exposuretherapie).
Het boek biedt een dusdanige leidraad voor de directe toepassing van de technieken als aanvulling op bekendere interventies als imaginaire exposure en EMDR, dat eigenlijk iedere traumatherapeut het in de boekenkast zou moeten hebben liggen.

Traumaproblematiek

De auteur, Ruud Jongedijk, geeft in het eerste deel van het boek een heldere en wetenschappelijk onderbouwde theoretisch onderlegger voor NET. Ondanks de theoretische diepgang is het goed te volgen en biedt het een duidelijk beeld van de verschillen tussen en overeenkomsten met reeds bestaande interventies.
Door de andere benadering in de behandeling lijkt NET met name goed aan te sluiten bij meervoudige traumaproblematiek. Voor enkelvoudige traumatherapie lijkt dit een minder geschikte interventie.

De lezer wordt in deel II stap voor stap meegenomen in de toepassing van NET in de praktijk. Een creatieve invalshoek die gemaakt wordt bij NET is het starten met het visueel maken van een levenslijn met tastbare middelen, zodat levendigheid en verbinding gecreëerd worden. Dit zorgt ervoor dat de cliënt op een overzichtelijke en laagdrempelige wijze kan beginnen aan de behandeling. Het betrekken van het leven als geheel, en dus ook de positieve ervaringen, maakt dat deze complexe cliëntengroep mogelijk ook meer gemotiveerd is om aan de therapie deel te nemen.

Deskundigheid

Wanneer de interventie zich richt op het narratief doorwerken van de traumatische ervaringen, wordt een duidelijk beroep gedaan op de ervaring en deskundigheid van de therapeut, zodat die sturing kan blijven bieden en kan inzoomen of vertragen gedurende de interventie, daar waar nodig.

Eindproduct

NET levert eveneens een eindproduct. Weliswaar geschreven door de therapeut, maar het wordt stapsgewijs vormgegeven na elke sessie en komt in een volgende sessie weer naar voren. Het schrijven van dit einddocument vraagt om extra tijdinvestering door de therapeut buiten de sessies om. De vraag is of hier in de praktijk voldoende ruimte voor is.

Gezien de complexiteit van de problematiek van de doelgroep bij meervoudig trauma, geeft het boek duidelijke handvatten wat te doen wanneer de interventie stagneert, bijvoorbeeld bij vermijding of als dissociatie optreedt. Het boek zet ook helder de toepassing van NET bij specifieke doelgroepen uiteen, wat therapeuten richting geeft hoe zij NET in de praktijk kunnen gebruiken.

Aanrader

Concluderend wil ik zeggen dat het boek een aanrader is voor traumatherapeuten die willen kunnen variëren in toepassing van traumabehandeling, aangezien NET als interventie zeker een goede aanvulling is op de reeds bekendere interventies.

Score

Over de recensent

Sylvia Veerbeek is gz-psycholoog en supervisor VGCt.

Informatie

Titel:
Levensverhalen & Psychotrauma

Auteur/Redactie:
Sally M. Winston & Martin N. Seif

Uitgever:
Boom

ISBN:
9789024431021

Onderwerp:
Traumabehandeling

Doelgroep:
Traumatherapeuten

Beweringen en meningen, geuit in artikelen en mededelingen op de boekrecensiepagina’s van deze site, zijn die van de auteur(s) en niet (noodzakelijkerwijs) die van de VGCt.

Misschien ook interessant voor jou