Chronische pijn: pijnmedicatie of CGT?

Huisartsen adviseren te weinig gedragsbehandelingen bij chronische pijn

door Mieke Ketelaars
3 minuten leestijd

Hoewel patiënten met chronische pijn veel interesse hebben in een gedragsmatige aanpak, wordt deze weinig door huisartsen geadviseerd. Dit concluderen Brunkow en collega’s naar aanleiding van een online survey onder 1050 patiënten die aangaven last te hebben van chronische pijn.

Slechts 37 procent van de patiënten kreeg een gedragsmatige aanpak geadviseerd. Ter vergelijking: maar liefst 85 procent kreeg pijnmedicatie geadviseerd. Huisartsen adviseerden volgens de patiënten vooral CGT en health coaching, wat de onderzoekers wijten aan een groter bewustzijn van huisartsen over de meerwaarde van deze behandelingen. De percentages kwamen sterk overeen met de behandelingen die daadwerkelijk werden ingezet: 33 procent had een gedragsmatige behandeling ontvangen, 83 procent nam medicatie. Een doktersadvies hielp aanzienlijk bij interesse voor een bepaalde behandeling: patiënten die een advies hadden gekregen voor een specifieke behandeling waren sterker geïnteresseerd in die aanpak in vergelijking met patiënten die dit advies niet hadden gehad.

Geïnteresseerd

De interesse in een gedragsmatige insteek bleek echter ruim hoger dan de gegeven adviezen: bijna 90 procent van de patiënten was geïnteresseerd in een gedragsmatige aanpak, terwijl de interesse voor medicatie met 74 procent ruim lager lag. Met name health coaching, mindfulness en positive practice bleken goed te liggen bij patiënten. Opvallend genoeg vonden Brunkow en collega’s ook dat patiënten met een verhoogde kans op misbruik van pijnmedicatie een sterkere interesse hadden voor een gedragsmatige aanpak. Onder die aanpak viel ook een behandeling tegen verslaving.

Versterken van kennis

De resultaten suggereren dat het niet nodig is om in te zetten op het overtuigen van patiënten met chronische pijn. In plaats daarvan kan beter ingezet worden op het versterken van kennis bij huisartsen, zodat gedragsmatige behandelingen vaker worden ingezet. Omdat de adviezen van patiënten niet altijd overeenkwamen met het doktersadvies lijkt het wel wenselijk om verschillende gedragsmatige behandelingen met patiënten te bespreken. Dit vergroot de kans dat een advies daadwerkelijk wordt opgevolgd.

Bron

  • Brunkow, A., Cannon, M., Graff, F. S., Martin, J. L., Hausmann, L. R., & McAndrew, L. M. (2020). Doctor recommendations are related to patient interest and use of behavioral treatment for chronic pain and addiction. The Journal of Pain.

Misschien ook interessant voor jou