Herken seksueel misbruik bij kinderen

Informatieve filmpjes beschikbaar via CSG

door VGCt
2 minuten leestijd

Hoe herken je seksueel misbruik bij kinderen? Welke hulp hebben kinderen na seksueel misbruik nodig? Wat moet je als zorgprofessional doen als je seksueel misbruik bij een kind vermoedt? Op het YouTube kanaal van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is sinds kort een serie video’s (vlogs) te vinden voor zorgprofessionals. In de korte vlogs worden antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over seksueel misbruik van kinderen gegeven.

In deze vlogs praat landelijk Coördinator van het CSG, Dr. Iva Bicanic, je op een laagdrempelige manier bij over zaken waar je als zorgprofessional tegenaan kunt lopen wanneer je te maken krijgt met seksueel misbruik van een kind. Mocht je na het zien van de vlogs nog meer vragen hebben, dan kun je natuurlijk ook terecht bij het CSG.

Iedere zorgprofessional komt in zijn of haar dagelijks werk wel in aanraking met seksueel misbruik van kinderen: hetzij bij kinderen, hetzij bij volwassenen die als gevolg van deze traumatische ervaringen in hun kindertijd hulp zoeken. Één op de zes kinderen heeft namelijk in zijn of haar leven een vorm van misbruik meegemaakt, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op.  Weer de helft van deze slachtoffers maakt het later nog een keer mee; die kans wordt vergroot door het (onbehandelde) eerdere misbruik.

De vlogs zijn gemaakt met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS) en zijn vanaf 1 maart ook te vinden op de website van het CSG. De vlogs voor Zorgprofessionals zijn de eerste in een serie voor verschillende doelgroepen onder wie kinderen tussen 10 en 15 jaar, docenten Primair Onderwijs, ouders en naasten.

Misschien ook interessant voor jou