Nieuwe zorgstandaard voor overspanning, aanpassingsstoornissen en burn-out

Raadpleeg deze en andere zorgstandaarden op ggzstandaarden.nl

door VGCt
1 minuten leestijd

De Zorgstandaard Aanpassingsstoornissen (inclusief overspanning en burn-out) is vanaf nu beschikbaar. Raadpleeg de zorgstandaard via ggzstandaarden.nl.

Auteur: Kwaliteitsontwikkeling GGzDe nieuwe zorgstandaard richt zich op aanpassingsstoornissen, overspanning en burn-out. Bij deze aandoeningen staat centraal dat de balans van draaglast en draagkracht door één of meer stressoren is verstoord. Daardoor ervaren patiënten lijdensdruk en verminderd functioneren op relevante levensgebieden.

Handvatten voor zorg en ondersteuning

Deze zorgstandaard geeft de maatstaf voor het minimaal vereiste niveau van kwaliteit van zorg bij mensen met (risicofactoren of symptomen van) aanpassingsstoornissen, zowel zorginhoudelijk als procesmatig. De zorgstandaard geeft per fase van het ziekteproces aan welke zorg geboden wordt, wat de indicatiestelling is en hoe de zorg georganiseerd kan worden. Ook geeft de zorgstandaard aanbevelingen voor zorgprofessionals, waarbij voldoende ruimte aanwezig is voor flexibiliteit en een individuele, persoonsgerichte benadering. Daarnaast biedt de zorgstandaard handvatten voor gedeelde besluitvorming en individualisering (‘personalised care’) voor de behandeling en begeleiding.

Raadpleeg de Zorgstandaard Aanpassingsstoornissen (inclusief overspanning en burn-out) in de database.

Misschien ook interessant voor jou