Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
4 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Gezinsbetrokkenheid bij depressiebehandeling jeugdigen gewenst

Betrokkenheid van het gezin bij depressiebehandeling van kinderen en jeugdigen heeft een positief effect op de behandeluitkomst, zo blijkt uit een meta-analyse van Nele Dippel en collega’s. Wel is er volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig om te achterhalen voor wie het nuttig is, onder welke omstandigheden en in welke vorm. 

🔗 http://doi.org/10.1111/papt.12392
🔑 Kind & Jeugd; Stemmingsstoornissen

Kinderen met kanker gebaat bij CGT voor angst, depressie en pijn

Met behulp van CGT kunnen kinderen met kanker angstige en depressieve gevoelens en pijn de baas worden. Dit blijkt uit een meta-analyse van Tenaw Gualu Melesse en collega’s. De onderzoekers vonden ook een positief effect van CGT op stress, boosheid en self-efficacy. Dit effect moet echter nog verder worden gestaafd met onderzoek, aangezien het slechts in één onderzoek is onderzocht. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2022.110805
🔑 Kind & Jeugd; Somatiek

Onderzoek naar effectiviteit behandeling van angstige ouders op gedrag van kinderen ontbreekt

Hoewel kinderen van angstige ouders een groter risico lopen op het zelf ontwikkelen van een angststoornis, is er geen onderzoek dat kijkt naar de effecten van behandeling van ouders op het gedrag van kinderen. Dit concluderen Laura Chapman op basis van hun literatuuronderzoek.

🔗 https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2022.102557
🔑 Kind & Jeugd; Angststoornissen; Relatie- & Gezinstherapie

Stepped care CGT bij kinderen PTSS ook voor secundaire klachten niet inferieur

Er is weinig bewijs dat een stepped care CGT-programma voor kinderen met PTSS leidt tot minder positieve resultaten. Dit concluderen Alison Salloum en collega’s op basis van hun onderzoek. Ze keken hiervoor naar secundaire uitkomstmaten. Wel bleek ouderlijke stress na zes maanden verhoogd in de stepped care groep en was er enig bewijs voor verhoogde externaliserende problematiek. De onderzoekers concluderen daarom dat ouders met een hoge mate van stress en kinderen met externaliserende problematiek wellicht meer reguliere traumazorg nodig hebben. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jad.2022.03.049
🔑 Kind & Jeugd: PTSS

Meer onderzoek nodig naar behandeling na interpersoonlijk trauma bij jeugdigen

Er is meer onderzoek nodig naar de effectiviteit van behandeling van interpersoonlijk trauma bij jeugdigen, zo stellen Wilma Peters en collega’s op basis van hun meta-analyse. De onderzoekers vonden op zich positieve effecten op het gebied van angst, depressie, problematisch middelengebruik en PTSS-symptomen, maar zagen een hoge heterogeniteit in resultaten. Bovendien bleek de kwaliteit van de onderzoeken niet altijd even goed.

🔗 https://doi.org/10.1111/eip.13265
🔑 Kind & Jeugd; PTSS

Misschien ook interessant voor jou