Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
4 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Weinig bewijs voor effect voeding op depressie

Literatuurreviews komen te vaak tot sterke conclusies over de effecten van een gezond dieet op depressie, aldus Florian Thomas-Odenthal en collega’s. De conclusies uit literatuurreviews worden over het algemeen niet teruggevonden in meta-analyses. De onderzoekers adviseren  meer gedegen onderzoek en waarschuwen tijdschrift voor het al te gemakkelijk publiceren van literatuurreviews. 

🔗 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0238131
🔑 Stemmingsstoornissen

Psychotherapie aangepast aan culturele achtergrond leidt tot betere resultaten

Psychotherapie die wordt aangepast aan de culturele achtergrond van patiënten leidt over het algemeen tot betere behandelresultaten. Dit blijkt uit een meta-analyse van Evrim Anik en collega’s. De betere behandeluitkomst is met name terug te zien bij grotere etnische groepen. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jad.2020.09.051
🔑 Algemeen

Groepstherapie bij stemmingsstoornissen even effectief als treatment as usual

Groepstherapie voor depressie en voor bipolaire stoornissen is effectiever dan TAU, zo blijkt uit een meta-analyse van Rebecca Janis en collega’s. Wel bleek medicatie het even goed te doen als groepstherapie. De onderzoekers vonden geen bewijs voor een hogere uitval in groepstherapie. 

🔗 https://doi.org/10.1080/10503307.2020.1817603
🔑 Stemmingsstoornissen

Traumabehandeling veilig en effectief bij borderline

Psychotherapie gericht op PTSS is effectief bij patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Tot deze conclusie komen Christina Slotema en collega’s naar aanleiding van hun meta-analyse. Traumabehandeling resulteerde in een significante vermindering van PTSS symptomen en andere problematiek zonder dat er sprake was van een toename in zelfverwondend gedrag, zelfmoordpogingen of ziekenhuisopnames. 

🔗 https://doi.org/10.1080/20008198.2020.1796188
🔑 Trauma en PTSS; Persoonlijkheidsstoornissen

Meer intrusieve beelden over eten in vrouwen met eetstoornissen

In vergelijking met gezonde vrouwen hebben vrouwen met eetstoornissen vaker last van intrusieve beelden over eten, aldus onderzoek van Kim Hijne en collega’s. Deze beelden bevatten bovendien meer sensorische modaliteiten, zijn levendiger en negatiever, roepen meer angst op en gaan vaker gepaard met een gebrek aan controlegevoel. De resultaten geven volgens de onderzoekers aanleiding om imagery-technieken toe te passen in de behandeling van eetstoornissen. 

🔗 https://doi.org/10.1017/S135246582000065X
🔑 Eetstoornissen en obesitas

Transcraniële magnetische stimulatie veelbelovend bij depressieve adolescenten

Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS) is een veelbelovende behandeling voor adolescenten die kampen met een depressie. Dit concluderen Danielle Hett en collega’s naar aanleiding van hun literatuurreview. Hoewel verschillende onderzoeken ook neveneffecten rapporteren, laten de meeste onderzoeken een afname zien in depressieve symptomen. Vanwege de tekortkomingen in de onderzoeken en de afwezigheid van placebo-behandelingen is meer onderzoek echter noodzakelijk. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jad.2020.09.058
🔑 Stemmingsstoornissen; Kind & Jeugd

Misschien ook interessant voor jou