Bij veel cliënten zijn grenzen een belangrijk thema. Als ik naar mijn eigen caseload kijk, speelt dit eigenlijk bij alle cliënten. Of het nu gaat om de overijverige werknemer die moeite heeft om zijn werkgever te begrenzen in zijn verzoeken over te werken, of de cliënt die aan haar (overwegend mannelijke) collega’s wil aangeven dat ze de homofobe grappen niet oké vindt, of de cliënt die het maar niet lukt zijn socialmedia-tijden te begrenzen, in alle gevallen speelt eenzelfde probleem: moeite met begrenzen. Hoe dit op een vaardige manier te doen, is te vinden in dit boek Zo Stel je Grenzen.
In tal van leerboeken over Cognitieve Gedragstherapie, Schematherapie of EMDR staat beschreven hoe we disfunctionele schema’s moeten omvormen, eerdere traumatische ervaringen kunnen herschrijven of belemmerende cognities kunnen omvormen. Maar uiteindelijk gaat het vooral om de vraag: hoe geef ik die grens daadwerkelijk aan? Veel cliënten hebben dat onvoldoende meegekregen en missen de taal om dat op een vaardige manier te doen. Voor die cliënten zal dit boek veel praktische handreikingen bieden.
Het boek beschrijft letterlijk hoe een grens aangegeven kan worden. Toegespitst op tal van situaties op werk- en privé-gebied. Een kleine greep van de suggesties die worden gedaan voor werksituaties: Het hebben van te veel taken of onhaalbare deadlines, continu gestoord worden door collega’s waardoor je je niet kunt concentreren of je werk niet kunt afronden, uitlopende vergaderingen, verzoeken tot overwerken, seksistische of anderszins grensoverschrijdende collega’s , enzovoort.
En daarnaast tal van concrete voorbeelden voor privé-situaties, variërend van grenzeloze buren, onhandige (schoon)ouders en een te begrenzen partner. Het boek geeft letterlijke scripts, oftewel woorden en zinnen die iemand in die situatie kan uitspreken. Tegelijkertijd is over de scripts goed nagedacht en hebben ze een achterliggend idee. Vaak wekt het voornemen tot het stellen van grenzen een over-assertieve tot bijna agressieve houding op. Een houding waarbij met een oorlogshouding een grens wordt aangegeven.
“NEE, IK GA HET NIET DOEN!!!”. Het mooie van dit boek is dat het aangeven van grenzen met vriendelijkheid en beleefdheid gepaard gaat. En met een behulpzame houding. Zoals het aandragen van andere oplossingen voor een leidinggevende die je overlaadt met taken. En het bespreken van het diepere belang van je grenzen. Ook worden handreikingen gedaan hoe te reageren als iemand niet meteen accepterend op je grens reageert. Zoals het geven van tijd en ruimte. Waarmee grenzen uiteindelijk eerder zullen worden geaccepteerd dan wanneer het uitsluitend vanuit een overassertieve houding wordt gedaan.
Tegelijkertijd staan er ook scripts beschreven voor wanneer het niet (meer) op een vriendelijke manier kan, oftewel in stadium rood.
Zelfbegrenzing
Een van de hoofdstukken gaat over het begrenzen van jezelf. Hierin wordt dieper ingegaan op het begrenzen van ongewenste gewoonten, zoals de vraag “hoe ga ik overmatig alcoholgebruik tegen?” Of: “Hoe begrens ik mijn social-mediagebruik”? En: “Hoe voorkom ik tijd te besteden aan activiteiten waar ik die niet aan wil besteden?” Persoonlijk vond ik de handreikingen op dit gebied vrij summier. Lezers die op zoek zijn naar zelfbegrenzing zijn in mijn optiek beter af met andere boeken (zoals Deepwork en Digital Minimalism voor begrenzing van social media of Grip voor het afgrenzen van de juiste activiteiten).
Grenzeloze therapeuten
Niet alleen voor cliënten, maar ook voor ons als therapeuten zal dit boek behulpzaam zijn. Een gemiddelde therapeut scoort hoog op het schema “Zelfopoffering”. Het boek geeft geen concrete handreikingen hoe om te gaan met grenzeloze cliënten, maar vertaalslagen zijn makkelijk gemaakt. Zoals het script dat voorgesteld wordt bij een vriend die continu in een slachtofferrol zit.
Scripts voor cliënten die stelselmatig meer tijd nodig hebben dan de voorgeschreven sessietijd, hoge eisen aan de therapeut stellen of consequent over een weinig relevant onderwerp doorpraten zal de therapeut alsnog zelf mogen bedenken. Gelukkig maar, want dat maakt ons vak juist boeiend.
Aanbeveling
Het boek heeft een praktische insteek. Behandelaren die op zoek zijn naar theoretische verdieping kunnen beter op zoek naar een ander boek. Maar voor cliënten (en behandelaren) die op zoek zijn naar de vraag “hoe geef ik nu in letterlijke zin een grens aan?” zal dit boek vele handreikingen bieden. En voor hen is dit boek daarmee van harte aan te raden.
Daarmee is dit boek een aanrader voor iedere therapeut die met cliënten werkt die beter grenzen aan anderen of zichzelf willen aangeven. En voor therapeuten die zelf beter grenzen aan willen geven! 😉
Score
Informatie
Titel:
Zo Stel je Grenzen, Effectieve technieken om ruimte voor jezelf te creëren
Auteur/Redactie:
Melissa Urban
Vertaling:
Jasper Velzeboer
Uitgever:
Maven Publishing
ISBN:
9789493213425
Onderwerp:
CGT, Assertiviteit, Vaardigheden, Grenzen
Doelgroep:
Iedereen die grenzen wil stellen én bewaren
Beweringen en meningen, geuit in artikelen en mededelingen op de boekrecensiepagina’s van deze site, zijn die van de auteur(s) en niet (noodzakelijkerwijs) die van de VGCt.