Kennisclip Trauma en PTSS

VGCt maakte samen met experts een video over ‘Trauma en PTSS’

door VGCt
3 minuten leestijd

Een tijdje terug benaderde de VGCt enkele universiteiten met de vraag of zij behoefte hadden aan educatief materiaal over CGT bij psychose en traumagerichte behandeling. Op die inventarisatievraag  kregen wij louter positieve reacties.  Wij zijn daarop aan de slag gegaan met het onderwerp ‘traumagerelateerde problematiek’ en zijn blij nu een informatieve video te kunnen aanbieden die ingezet kan worden voor de opleiding van studenten Klinische Psychologie.

Waar gaat deze kennisclip over? Drie experts, te weten Arnold van Emmerik, Judith Tummers en Manou van den Berg (en tevens met medewerking van Miriam Lommen, Joanne Mouthaan, Rianne de Kleine en Lotte Hendriks) geven uitleg over wat de kenmerken zijn van en de verschillen tussen trauma en PTSS, welke leermodellen er zijn, welke evidence based behandelingen we momenteel hebben en welke er in ontwikkeling zijn. Ook besteden de experts aandacht aan mogelijke belemmeringen in de behandelpraktijk. Kortom, de video biedt zowel theoretische achtergrond als praktische toepassing.
Door de Engelstalige ondertiteling is de video ook geschikt voor internationale studenten.

Niet alleen voor studenten

Is de video dan alleen geschikt voor studenten en behandelaren in opleiding en niet voor ervaren behandelaars? Zeker niet!
De informatie over mogelijke belemmeringen in de praktijk en de update van de ontwikkelingen in de behandeling zijn immers ook interessant voor therapeuten die al langer in het vak zitten. Je kunt in de video makkelijk ‘doorspoelen’ naar hoofdstukken die wellicht meer voor jou van nut zijn door te klikken op de inhoudsopgave in de beschrijving (op VGCt’s YouTube-kanaal).

Contact

Heb je vragen over de video? Voor inhoudelijke vragen neem je dan het beste contact op met kennismedewerker Maria Bekendam via m.bekendam@vgct.nl . Voor vragen over het gebruik van de kennisclip (en voor overige vragen en suggesties), kun je een mailtje sturen naar communicatie@vgct.nl

Experts

Dit zijn de experts die meewerkten aan de kennisclip (voor en/of achter de schermen):

  • Drs. Manou van den Berg: Klinisch psycholoog Neurocare Clinics Nederland, Supervisor VGCt, EMDR practitioner
  • Dr. Arnold van Emmerik: Universitair docent Klinische psychologie, Universiteit van Amsterdam
  • Dr. Lotte Hendriks: Klinisch psycholoog, psychotherapeut en gedragstherapeut VGCt bij Overwaal Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS (Pro Persona)
  • Dr. Rianne de Kleine: Universitair docent Klinische Psychologie, Universiteit Leiden
  • Dr. Miriam Lommen: Universitair hoofddocent Klinische psychologie en experimentele psychopathologie, Rijksuniversiteit Groningen
  • Dr. Joanne Mouthaan: Universitair docent Klinische psychologie, Universiteit Leiden, en voorzitter Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP)
  • Drs. Judith Tummers: Klinisch psycholoog bij ARQ Centrum’45

Misschien ook interessant voor jou