Kennisproducten over exposure

Lees, bekijk en beluister meer over exposure

door VGCt
4 minuten leestijd

Exposure is een beproefde en bewezen techniek in de cognitieve gedragstherapie. Toch zijn sommige behandelaren nog huiverig als het aankomt op het daadwerkelijk toepassen van exposure. Maar ook therapeuten die al wel gebruikmaken van exposuremethodes in de behandelkamer hebben misschien behoefte aan tips en tricks.

Om die reden heeft de VGCt de laatste tijd diverse kennisproducten over exposure ontwikkeld, vaak in samenwerking met therapeuten. We zetten ze hieronder voor jullie op een rijtje.

Mocht je informatie missen of ideeën hebben voor nieuwe producten, dan horen we dat graag. Stuur een mailtje naar communicatie@vgct.nl of bespreek het met een van de collega’s van het Kennisteam.

Inleidend filmpje

Of een teaser, zo je wilt. Hoe je het ook noemt, dit korte filmpje is een mooie inleiding op het boekje en de kennisclip hieronder.

Boekje ‘Exposure. Leuker kunnen we het niet maken’.

Een grappig, laagdrempelig boekje vol met tips en tricks hoe je exposure kunt inzetten. Alle tips komen van behandelaren zelf. Sommige oefeningen zul je allang kennen, maar er staan zeker nieuwe en verfrissende ideeën in. Beloofd!

Wil je het boekje liever niet in pdf-vorm lezen omdat dit lastiger is op een klein telefoonscherm? Lees dan de webversie van Exposure: leuker kunnen we het niet maken.

Kennisclip

Met deze kennisclip gaan we terug naar de theorie.

Arnold van Emmerik, Agnes van Minnen en Marleen Rijkeboer (allen experts op het gebied van exposure) gaan in dit filmpje dieper in op de techniek zelf. Denk daarbij aan vragen als: wat is het werkingsmechanisme achter exposure, welke misvattingen zijn er over de veiligheid en de verdraagbaarheid, hoe optimaliseer je exposure en hoe verklein je de kans op terugval?

Bekijk en beluister de kennisclip hieronder:

En verder

Uiteraard bieden we je nog veel meer informatie over exposure. Op het Kennisnet zul je meerdere berichten vinden over exposure (vul de zoekterm maar eens in) en ook in het VGCt magazine kom je regelmatig artikelen tegen die met exposure te maken hebben.

Om met Marleen Rijkeboer te spreken: “aan de slag dus!”.

Misschien ook interessant voor jou