Praktisch protocol voor behandeling van obesitas bij jongeren

Het protocol maakt vooral gebruik van (positieve) CGT en systeemtherapie

door VGCt
1 minuten leestijd

Onlangs is het boek Baas over Obesitas’ gepubliceerd, geschreven door Leonie van Ginkel (GZ-psycholoog bij Accare) en Sjoukje Adema (cognitief gedragstherapeutisch werker bij Accare). Het boek beschrijft een door de auteurs ontwikkeld protocol voor de groepsbehandeling van jongeren met obesitas én hun ouders of verzorgers. Het protocol is bovendien zo geschreven dat ook jongeren met LVB er goed mee uit de voeten kunnen.

Het protocol en CGT

‘Baas over Obesitas’ is een praktische handleiding met veel concrete werkvormen en een werkboek voor jongeren. Het protocol maakt vooral gebruik van cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie, en is in belangrijke mate gericht op het versterken van wat goed gaat in plaats van de focus op problemen.

Doel van de behandeling is te werken aan een duurzaam gezonde leefstijl voor het gehele gezin. Obesitas wordt vanuit een breed perspectief benaderd; van de ouders wordt een actieve rol verwacht, een diëtist is onderdeel van de groepsbehandeling, en elk thema wordt tijdens de bijeenkomsten vertaald in actieve PMT-werkvormen.

Misschien ook interessant voor jou