Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
5 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Training helpt familie patiënten met psychosegevoeligheid

Een één- of vierdaagse training voor familie van patiënten met een psychosegevoeligheid heeft positieve effecten. Dit blijkt uit onderzoek van Sarah Kopelovich en collega’s. De onderzoekers vonden onder meer een vermindering in depressie en angst en negatieve ervaringen rondom zorg en zagen juist een meer prosociale houding richting psychose. De training bestond uit psycho-educatie, self-care en vaardigheidstraining. 

🔗 https://doi.org/10.1176/appi.ps.202000740
🔑 SAABB

Digitale interventies bij angststoornissen effectief

Digitale interventies bij angststoornissen zijn zeer effectief, zo blijkt uit een meta-analyse van onder meer Darin Pauley. De onderzoekers vonden geen bewijs voor verschillen in effectiviteit voor specifieke subgroepen. Ook bleek onbegeleide interventies niet onder te doen voor begeleide interventies. 

🔗 https://doi.org/10.1017/S0033291721001999
🔑 Angsstoornissen; E-mental health

Werkalliantie tussen patiënt en therapeut gelijk bij blended versus face-to-face CGT

Blended CGTvoor depressie geeft geen lagere werkalliantie in vergelijking met face-to-face CGT. Dit concluderen Samuel Askjer en collega’s op basis van hun RCT. De onderzoekers vonden bovendien dat de werkalliantie maar weinig effect had op de behandeluitkomst; dit bleek enkel zo vanuit het perspectief van de therapeut. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.invent.2021.100404
🔑 Stemmingsstoornissen; E-mental health

ACT helpt patiënten met kanker

ACT reduceert angst en depressie in patiënten met kanker. Tot deze conclusie komen Nader Saleri en collega’s na hun literatuuronderzoek. De resultaten waren volgens de onderzoekers zichtbaar in de meeste onderzoeken. 

🔗 https://doi.org/10.1007/s12144-021-01934-x
🔑 Somatiek; Angststoornissen; Stemmingsstoornissen

Patiënten met OCS hebben hoog risico op suïcidaliteit

Zestien procent van de patiënten met OCS heeft een hoog suïcide-risico, zo blijkt uit internationaal onderzoek van Beatrice Benatti en collega’s. De onderzoekers vonden ook bewijs voor specifieke groepen die kwetsbaar waren: patiënten met een ernstige vorm van OCS, obsessies en compulsies die veel stress opleveren en comorbide problematiek als angst en depressie. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2021.05.054
🔑 OCS; Angststoornissen; Stemmingsstoornissen

OCS patiënten in farmacotherapie hebben baat bij verlenging CGT-behandeling

Verlengde CGT-behandeling bij OCS patiënten die in farmacotherapie zijn, zorgt voor betere remissie-cijfers. Tot deze conclusie komen Helen Simpson en collega’s. Door CGT uit te breiden van 17 naar 25 sessies bereikte 69 procent van de patiënten remissie in plaats van 36 procent. De onderzoekers vonden eveneens bewijs voor factoren die de kans op remissie vergrootten. Het maken van huiswerk bleek de meest krachtige patiëntfactor. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.brat.2021.103890
🔑 OCS

Mindfulness-based CGT effectief bij OCS

Mindfulness-based CGT is een effectieve behandelvorm bij OCS zo blijkt uit een meta-analyse van Ebru Başkaya en collega’s. 

🔗 https://doi.org/10.1080/01612840.2021.1920652
🔑 OCS

Misschien ook interessant voor jou