Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
4 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Combinatie individuele en groepsschematherapie effectiever dan groepstherapie bij BPS

Gecombineerde individuele- en groepsschematherapie zorgt voor een betere behandeluitkomst en minder uitval dan wanneer schematherapie enkel in groepsformat wordt aangeboden. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek van Arnoud Arntz en collega’s. De onderzoekers vonden bovendien dat de combinatievorm effectiever was dan treatment as usual. 

🔗 http:/doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2022.0010
🔑 Persoonlijkheidsstoornissen

Imagery rescripting veilig bij patiënten met PTSS en eetstoornissen

Imagery rescripting (IR) vermindert PTSS-symptomen van volwassenen met een eetstoornis en ondergewicht. Dit blijkt uit een eerste pilot-onderzoek van Marieke ten Napel-Schutz en collega’s. De onderzoekers vonden bovendien geen bewijs voor interferentie van de traumabehandeling met de behandeling voor de eetstoornis. Hoewel de resultaten nog op grote schaal geverifieerd moeten worden, vermoeden de onderzoekers dat IR een veilige methode is om PTSS-problematiek te behandelen in patiënten met ernstig ondergewicht. 

🔗 https://doi.org/10.1186/s40337-022-00558-1
🔑 PTSS; Eetstoornissen

Groepsdebriefing helpt niet tegen PTSS-symptomen

Groepsgewijze psychologische debriefing blijkt niet effectief in het verminderen van PTSS-symptomen. Dit concluderen Philippe Vignaud en collega’s op basis van literatuuronderzoek. De onderzoekers vermoeden dat het mogelijk wel kan helpen bij het verminderen van niet-specifieke symptomen van PTSS. Daarbij moet echter worden opgemerkt dat methodologische kwaliteit van de onderzochte studies sterk uiteenloopt. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.psychres.2022.114503
🔑 PTSS

E-health interventies helpen bij depressie, angst en slaapproblematiek tijdens zwangerschap

E-health interventies ter preventie of als behandeling voor depressie, angst en slaapproblemen tijdens de zwangerschap zijn effectief. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek en meta-analyse van Katherine Silang en collega’s. Met name slaapproblemen konden effectief worden behandeld. 

🔗 https://doi.org/10.2196/31116
🔑 E-health; Somatiek

Patiëntkenmerken geassocieerd met behandeluitkomst bij ALK

Verschillende patiëntkenmerken zijn gerelateerd aan de behandeluitkomst bij medisch onverklaarde symptomen (ALK). Dit concluderen Lena Sarter en collega’s op basis van hun meta-analyse. Een hogere ernst van de problematiek en lager fysiek of sociaal-emotioneel functioneren bleek voorspellend voor een slechtere behandeluitkomst, net als een langere duur van de symptomen en de aanwezigheid van externe instandhoudende \factoren. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.genhosppsych.2022.03.001
🔑 Somatiek

Misschien ook interessant voor jou