Webinar: Exposure – Lotte Hendriks

Het is een heldere, overzichtelijke behandeltechniek waar eigenlijk niet veel mis mee kan gaan, toch?

door VGCt
3 minuten leestijd

Het webinar over exposure wordt verzorgd door Lotte Hendriks. Zij is gz-psycholoog en onderzoeker (promovenda), cognitief gedragstherapeut i.o. Hendriks en haar collega’s onderzochten o.a. de effectiviteit van een ambulant kortdurend intensief exposure behandelprogramma bij PTSS-patiënten (adolescenten en volwassenen) na meervoudig interpersoonlijk trauma en met ernstige co-morbiditeit.

Exposure is één van de meest effectieve technieken in de behandeling van o.a. angst-, dwangstoornissen en PTSS. Tijdens exposure gaan patiënten de confrontatie aan met hun angst, in plaats van dat ze hun angst vermijden. Het is een heldere, overzichtelijke behandeltechniek waar eigenlijk niet veel mis mee kan gaan, toch? In de dagelijkse praktijk echter blijkt het optimaal toepassen van exposure technieken vaak helemaal niet zo makkelijk te zijn. Het vermoedelijke werkingsmechanisme van exposure is inhibitorisch leren en inderdaad ondersteunen onderzoeksresultaten het inhibitorisch-leermodel van extinctie van angst. Maar hoe passen we dit model eigenlijk concreet toe in de dagelijkse ‘exposure’ praktijk?

Inhoud webinar

In dit webinar staat Lotte Hendriks kort stil bij het inhibitorisch-leermodel om vervolgens verdieping te geven in het gebruik van de therapeutische strategieën die voortvloeien uit dit model. Dit zal aan de hand van twee vormen van exposure, imaginaire exposure en exposure in vivo, bij PTSS-patiënten worden geconcretiseerd door middel van casuïstiek. Er wordt daarbij stilgestaan hoe deze vormen van exposure te combineren zijn zowel binnen als buiten de behandelkamer.

Naast de concrete toepassing, krijg je eveneens meer inzicht in het achterliggende werkingsmechanisme van exposure. Hierdoor leer je uiteindelijk hoe je je exposure behandeling kan optimaliseren en daarnaast de technieken creatiever kan toepassen over verschillende vormen van exposure en patiëntpopulaties heen.

Na afloop van het webinar weet je:

  • wat het inhibitorisch-leermodel inhoudt;
  • welke therapeutische strategieën er uit dit model voortvloeien en hoe je die direct kan toepassen in je behandelkamer maar ook daarbuiten;
  • op welke manier je deze strategieën specifiek kan toepassen tijdens de uitvoer van imaginaire exposure, exposure in vivo en een combinatie van deze technieken bij PTSS-patiënten;
  • welke valkuilen er zijn en hoe je deze kunt voorkomen.

Praktische informatie

  • LET OP! De accreditatie van dit webinar is inmiddels verlopen
  • Het webinar is gratis te bekijken maar er zijn geen punten meer voor te verkrijgen
  • Wil je deze webinar gebruiken als lesmateriaal neem dan eerst contact op met de VGCt

Misschien ook interessant voor jou