Webinar: Mindfulness – Anne Speckens en Susan Bögels

Mindfulness based interventies bij kinderen, jongeren en volwassenen: het hoe en waarom

door VGCt
3 minuten leestijd

Mindfulness based interventies zijn populair. Maar hoe en wanneer kunnen ze eigenlijk toegepast worden? Waar is evidentie voor? Mindfulness boegbeelden Anne Speckens (volwassenen) en Susan Bögels (K&J) nemen je in vogelvlucht mee in het programma van mindfulness based cognitieve therapie (MBCT). Hoe ziet dat eruit en waarom is het zo opgebouwd? Op basis van o.a. hun eigen onderzoek verhelderen zij bij wie mindfulness kan worden toegepast en wat juist contra-indicaties zijn. Vervolgens zullen zij door middel van oefening en demonstratie laten zien wat inquiry, de kern van mindfulness, inhoudt. Tot slot krijg je informatie over hoe je Mindfulness trainer kunt worden en waarom dat meer is dan gewoon een cursus doen.

Na afloop van dit webinar:

  • weet je hoe MBCT is opgebouwd en waarom;
  • weet je welke verschillende toepassingsgebieden MBCT kent en wat (contra-)indicaties zijn;
  • begrijp je op welke manier je inquiry (verdiepende dialoog) kunt toepassen.

Anne Speckens is hoogleraar psychiatrie met als leeropdracht stemmings- en angststoornissen. Zij heeft het Radboud Centrum voor Mindfulness opgericht en heeft er als directeur ook de dagelijkse leiding over. Anne is als psychiater betrokken bij de indicatiestelling en supervisie van de patiëntenzorg van het centrum. Als hoogleraar is zij betrokken bij het onderwijs aan medisch studenten en bij de opleiding tot mindfulness trainer. Zij initieert en superviseert wetenschappelijk onderzoek naar de klinische effectiviteit en het werkingsmechanisme van mindfulness voor patiënten met psychiatrische aandoeningen, lichamelijke ziekten en werkers in de gezondheidszorg zelf.

Susan Bögels is de initiatiefnemer en directeur van het Academisch Behandelcentrum UvA minds en UvA minds You. Susan is opgeleid tot klinisch psycholoog/psychotherapeut, gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie en gezinstherapie, en mindfulness. Zij werkt als hoogleraar Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft vele boeken en (inter)nationale artikelen gepubliceerd over mindfulness. Susan geeft mindfulness trainingen aan kinderen, jongeren en ouders bij UvA minds en UvA minds You. Daarnaast verzorgt zij de opleiding tot Mindful Parenting trainer en Mindfulness trainer voor kinderen bij UvA minds You.

Praktische informatie

  • LET OP! De accreditatie van dit webinar is inmiddels verlopen
  • Het webinar is gratis te bekijken maar er zijn geen punten meer voor te verkrijgen
  • Wil je deze webinar gebruiken als lesmateriaal neem dan eerst contact op met de VGCt

Misschien ook interessant voor jou