Webinar: Vastlopen bij chronische depressie, en dan?!

In dit webinar worden CBASP technieken besproken en geïllustreerd met videomateriaal en rollenspellen

door VGCt
3 minuten leestijd

“Ik schiet tekort.” “Ik kan van niemand iets verwachten.” “Mijn leven is een aaneenschakeling van teleurstellingen.” Chronisch depressieve cliënten zitten verstrikt in een globale manier van denken.

Zij vermijden vaak het contact met anderen, omdat zij in het verleden zijn afgewezen of verwaarloosd. Door gebrek aan liefde, aandacht en feedback in het verleden, hebben ze niet geleerd wat het effect is van hun eigen gedrag op anderen. In dit webinar leer je chronische depressie beter herkennen en behandelen.

Een effectieve behandeling voor chronische depressie is Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP). Binnen CBASP gebruik je als therapeut de band met je cliënt, om hem bewust te maken van zijn impact op anderen. Je helpt de cliënt om specifieke situaties te analyseren en cognities en gedrag te ontrafelen en bij te stellen. Daarnaast benoem je expliciet hoe het gedrag van de cliënt op je overkomt. Deze ervaringen kan de cliënt vervolgens gebruiken in zijn relaties buiten de behandelkamer. Zo help je de cliënt om zijn sociaal-emotionele isolement – en daarmee de chronische depressie –  te doorbreken.

In dit webinar worden CBASP technieken besproken en geïllustreerd met videomateriaal en rollenspellen. Diagnostische technieken, situatie analyse en interpersoonlijke technieken komen aan bod. Hierdoor krijg je nieuwe manieren in handen om te voorkomen dat je vastloopt in het behandelen van chronische depressie.

Over de spreker

Dr. Jenneke Wiersma werkt als onderzoeker, gz-psycholoog, cognitief gedragstherapeut en supervisor VGCt®. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring met het behandelen en onderzoeken van psychische klachten en is gespecialiseerd in Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP), een behandelmethode specifiek gericht op langdurige depressieve klachten. In 2015 schreef ze het Nederlandse CBASP behandelprotocol voor therapeuten en het bijbehorende werkboek voor cliënten in de reeks ‘protocollen voor de GGZ’.

Voor wie

Alle cgt’ers en cgw’ers die werken met (chronisch) depressieve cliënten.

Doel

Na afloop van het webinar weet je:

  • Hoe je chronische depressie kunt herkennen bij cliënten.
  • Hoe je een probleemanalyse kunt opstellen bij chronische depressie.
  • Hoe je technieken van Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP) kunt inzetten om impasses in de behandeling van chronische depressie te doorbreken.
  • Wat de evidentie is voor CBASP bij chronische depressie en bij welke cliënten je dit kunt inzetten.

Praktische informatie:

  • Je kunt het webinar vanaf je eigen computer of laptop bekijken.
  • De accreditatie van dit webinar is verlopen. Je kunt hiervoor geen punten meer halen.

Misschien ook interessant voor jou