Om met de deur in huis te vallen: voor wie werkt met mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, is dit boek een must-have. Om zelf te lezen, maar ook om mee te geven aan cliënten die worstelen met thema’s rondom het misbruik.
In het boek komen vele onderwerpen aan bod. Van het onthullen van het misbruik tot het wel of niet vergeven van daders, van dissociatieve klachten tot geheugenproblemen tot het wel of niet doen van aangifte en van seksualiteitsbeleving tot schuld- en schaamtegevoelens.
Om met dat laatste te beginnen: vanuit een eigen project rondom schuldgevoelens na traumatische gebeurtenissen trok dit mijn bijzondere aandacht. En ik kan zeggen dat uitgebreid en in begrijpelijke taal wordt besproken hoe seksueel misbruik tot schuldgevoelens kan leiden. En hoe daar op een goede manier mee om te gaan (van een gedegen psycho-educatie tot het benoemen van verschillende behandelvormen).
Niet-veroordelend
In de schrijfstijl wordt zowel het deskundigen-perspectief (“uit cijfers naar seksueel misbruik weten we dat …”) als het ervaringsgerichte perspectief (“mijn ervaring is dat …”) ingenomen. Waarbij het boek op een erg prettige toon is geschreven. Als een niet-veroordelende en accepterende vriend die erkenning geeft en samen met de lezer op zoek gaat naar wat voor die persoon wijs is. Het boek is verre van dogmatisch. En dat leest, in deze tijden waarop via social media nogal wat stelligheden worden beweerd, buitengewoon prettig. Het niet-dwingende komt bijvoorbeeld terug bij het wel of niet delen van het misbruik met partner of familie. Beide kanten worden gevalideerd: zowel het niet delen van het misbruik (“iedereen heeft recht op geheimen”) als het wel delen (“voor een partner kan het behulpzaam zijn te weten dat je bent misbruikt”) en alles ertussenin (“we horen vaak dat te veel details vaak niet nodig zijn”).
Ook het thema “vergeving” wordt met de juiste nuance besproken. En wordt benadrukt dat het vooral niet onder druk zou moeten gebeuren. In een toekomstig artikel over religieuze invloeden bij trauma en schuld besteden we uitgebreid aandacht aan het thema vergeving1. En ook daarin benadrukken we dat vergeving vooral niet onder (morele) druk zou moeten plaatsvinden. Met name onder Christelijke slachtoffers bestaat het risico dat Gods vergevende liefde een morele plicht met zich meebrengt om de medemens (en dus ook daders) te vergeven2. Wat voor het uiteindelijke herstel niet altijd bevorderlijk is.
Seksueel misbruik door moeders
Dat er rondom het thema seksueel misbruik nog veel onbekend (en misschien vooral: veel taboe) is, zorgt er ook voor dat het boek na uitgifte alweer aangevuld kan worden met nieuwe vragen. Zo wordt het onderwerp seksueel misbruik door moeders slechts zijdelings besproken, terwijl daar bij bepaalde slachtoffer-groepen zeker vragen over zullen bestaan.
Daders ook mensen
Een ander taboe rondom seksueel misbruik is dat daders ook gewoon mensen zijn. Die spijt kunnen hebben van hun daad/daden en hun leven weer willen oppakken. Dat lijkt voor veel mensen ook moeilijk te begrijpen.
In dat opzicht zou het mooi zijn als een volgend boek zich op even informatieve en validerende wijze op daders van seksueel misbruik richt. Hoe het voor hen is en wat zij (het best) kunnen doen om met het gebeurde om te gaan. Zodat ook zij zich erkend zullen voelen, daardoor makkelijker verantwoordelijkheid kunnen nemen en slachtoffers die erkenning kunnen geven die zij nodig hebben. Met uiteindelijk een afnemende kans op recidive als gevolg.
Zo’n boek zou een welkome aanvulling zijn. Want zoals Iva Bicanic in deze podcast stelt: de fel veroordelende houding naar daders helpt de bredere discussie over seksueel misbruik niet verder.
Aanbeveling
Waarmee we terugkomen op de eerder genoemde aanbeveling: voor iedereen die werkt met slachtoffers van seksueel misbruik is dit boek van harte aan te bevelen!
Bronnen
1Schaap-Jonker, H. & Beldman, G. Trauma en schuldgevoelens – Religieuze invloeden. Submitted for publication.
2De Vries, W., ea. Forgiveness Reconsidered: Agency and the Contextual Nature of Forgiveness in the Aftermath of Clergy Sex Abuse. Submitted for publication.
Score
Informatie
Titel:
Ik vraag dit voor een vriendin, 123 Vragen over seksueel misbruik
Auteur/Redactie:
Iva Bicanic, Miranda Freriks, Esther Verhees
Uitgever:
Uitgeverij Mens!
ISBN:
9789463160766
Onderwerp:
Seksueel misbruik, Trauma, PTSS, CGT, Psycho-educatie, Zelfhulp
Doelgroep:
Therapeuten en patiënten die te maken hebben gehad met seksueel misbruik
Beweringen en meningen, geuit in artikelen en mededelingen op de boekrecensiepagina’s van deze site, zijn die van de auteur(s) en niet (noodzakelijkerwijs) die van de VGCt.