Column Mieke Ketelaars – TikTok

door VGCt
3 minuten leestijd

Ik moet jullie een bekentenis doen. Ik heb recentelijk TikTok op mijn telefoon geïnstalleerd. Na het zien van de conference van Guido Weijers wilde ik toch eindelijk eens een blik werpen op de verderfelijke interesses van mijn onderbewuste. Een puur wetenschappelijke exercitie dus.

Nu zitten jullie natuurlijk te wachten op een uitvoerige bespreking van de resultaten van mijn experiment. Helaas. Mijn tweede bekentenis is namelijk dat ik het er dezelfde dag nog vanaf heb gegooid. Ik werd zo gestrest van de meldingen en de filmpjes zelf, dat mijn bewuste brein het van mijn onderbewuste won #ikdoenietmeermee.

Enfin. Hoezeer ik het ook haat, we kunnen niet om het platform heen. Zeker niet nu blijkt dat er ook filmpjes over CGT rondwaren. Sterker nog, uit een recent onderzoekje van Lorenzo-Luaces en collega’s blijkt dat maar liefst een vijfde van de TikTok-filmpjes over CGT een uitgesproken negatieve lading heeft1. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kritiek dat CGT gevaarlijk is, of invaliderend. En het zijn natuurlijk juist de negatieve filmpjes die het vaakste worden bekeken en geliket #goednieuwsisgeennieuws. Uiteindelijk worden op die manier een hoop mensen blootgesteld aan totaal onzinnige informatie. Hoewel dat feitelijk natuurlijk opgaat voor alle content op TikTok.

Om die negatieve stroom tegen te gaan, stel ik voor dat iedereen binnenkort een positief TikTokfilmpje over CGT maakt. En om de kans te vergroten dat die filmpjes viral gaan, doe je er goed aan om er een trending hashtag of thema in te verwerken. Bedenk bijvoorbeeld samen met je patiënt een hip dansje dat je uitvoert tijdens het cognitief herstructureren. Of doe samen een exposurechallenge en daag andere TikTokkers uit dezelfde oefening te doen. En mocht je het geluk hebben met patiënten te werken die last hebben van een honden- of kattenfobie, doe dan vooral de cats and dogs challenge, waarbij zowel een kat als een hond door verschillende spullen lopen om te kijken wat er omvalt #catsanddogs. Ik zweer je, succes gegarandeerd. Voor je het weet wordt iedereen blootgesteld aan de eindeloze mogelijkheden van CGT.

Bron

  1. Lorenzo-Luaces, L., Dierckman, C., & Adams, S. (2023). ‘CBT is gaslighting’, other negative descriptions, and misinformation of cognitive-behavioral therapy (CBT) on TikTok: Social media data.

Misschien ook interessant voor jou