Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
6 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Patiënten met ernstige slaapproblemen vaker afwezig bij CGT-i

Patiënten met ernstigere slaapproblemen volgen over het algemeen minder groepssessies CGT-i. Dit blijkt uit een onderzoek van Nicole Short en collega’s. De onderzoekers vonden daarnaast dat comorbide angst- en depressieproblematiek eveneens gepaard ging met een lagere aanwezigheid. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.cbpra.2020.11.006
🔑 Somatiek

Muziek helpt angst verminderen bij opgenomen kinderen

Luisteren naar muziek kan de angst van kinderen tijdens ziekenhuisopnames verminderen. Tot deze conclusie komen Alexandra Johnson en collega’s naar aanleiding van een uitgebreide literatuurstudie. De onderzoekers vonden dat luisteren naar muziek resulteerde in een lagere angst voorafgaande en tijdens medische procedures. Eenzelfde effect was niet duidelijk zichtbaar bij ervaren pijn. De onderzoekers adviseren om in het ziekenhuis meer gebruik te maken van muziek. Daarbij lijkt het ook van belang de muziekvoorkeur van de kinderen zelf mee te nemen. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.pedn.2021.02.007
🔑 Kinder- en Jeugdgedragstherapie; Somatiek

Guided imagery vermindert angst en pijn van COVID-19 patiënten

Guided imagery vermindert angstproblemen en spierpijn bij COVID-19 patiënten. Dit blijkt uit een eerste onderzoek van Naser Parizad en collega’s. Gezien de beperkte kosten en de mogelijkheid deze te laten uitvoeren door verpleegkundigen is een dergelijke aanpak volgens de onderzoekers veelbelovend. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2021.101335
🔑 Somatiek; COVID-19

Mindfulness based interventies mogelijk effectief bij seksuele dysfuncties

Mindfulness based interventies zijn mogelijk effectief bij seksuele dysfuncties. Tot deze conclusie komen Samantha Banbury en collega’s op basis van een meta-analyse. De onderzoekers vonden wel dat er maar weinig onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van mindfulness based interventies bij mannen en adviseren daarom meer onderzoek naar deze groep. 

🔗 https://doi.org/10.1080/14681994.2021.1883578
🔑 Somatiek

Relatietherapie vermindert relationele conflicten binnen huwelijk

Relatietherapie leidt tot substantiële vermindering van relationele conflicten binnen een huwelijk. Dit blijkt uit een meta-analyse van Likawunt Samuel Samuel en collega’s. De onderzoekers vonden weinig bewijs voor bias in de studies. 

🔗 https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-207900/v1
🔑 Relatie- en gezinstherapie

Gecombineerde CGT met medicatie effectief bij ADHD

CGT in combinatie met medicatie blijkt effectiever in het verminderen van ADHD-problematiek dan medicatie alleen. Dit blijkt uit een RCT van Mei-Rong Pan en collega’s. De onderzoekers vonden eveneens bewijs voor een sterkere verbetering in depressieve symptomen, angstproblematiek en kwaliteit van leven. 

🔗 https://doi.org/10.1007/s00406-021-01236-0
🔑 Ontwikkelings- en gedragsstoornissen

Vertraagde bedtijd werkt slechtere behandeluitkomst bij OCD in de hand

OCD-patiënten die hun bedtijd uitstellen profiteren minder van behandeling en lopen een hoger risico om niet op behandeling te reageren. Dit blijkt uit een kleinschalig onderzoek van Meredith Coles en collega’s. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.beth.2021.02.006
🔑 Somatiek; Angst, dwang en PTSS

Fysieke activiteit van meerwaarde bij behandeling van angststoornissen

Fysieke activiteit als add-on naast cgt zorgt voor verbeterde resultaten bij patiënten met angstproblematiek. Dit blijkt uit een literatuurstudie van onder andere Kristian Frederiksen. De onderzoekers wilden oorspronkelijk een meta-analyse uitvoeren, maar hiervoor bleken er te weinig studies beschikbaar. De methodiek van de studies verschilde daarnaast te sterk. Van de zes onderzoeken constateerden er vier dat fysieke activiteit positieve effecten had. Fysieke activiteit lijkt met name effectief wanneer deze meerdere malen per week plaatsvindt gedurende een periode van een aantal weken. 

🔗 https://doi.org/10.1017/S1352465821000126
🔑 Angst, dwang en PTSS

Routine Outcome Monitoring in psychotherapie verbetert symptoomreductie

Routine Outcome Monitoring in psychotherapie verbetert symptoomreductie en vermindert dropout. Dit concluderen Kim de Jong en collega’s op basis van een grote meta-analyse. De onderzoekers vonden geen bewijs dat ROM de behandelduur verkort. De resultaten suggereren wel dat een aantal ROM-instrumenten specifieke effecten laten zien wanneer ze bij een specifieke groep worden ingezet. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.cpr.2021.102002
🔑 ROM

Misschien ook interessant voor jou