Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
4 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Virtual reality vermindert operatie-angst bij kinderen

Virtual reality zorgt voor afleiding en vermindert daardoor het angstniveau van kinderen vlak voor operatie. Dit concluderen Valentina Simonetti en collega’s op basis van een meta-analyse. De resultaten zijn van belang, omdat angst de uitkomst van de operatie van verminderen en tot psychische klachten kan leiden. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2021.104115
🔑 Kind & Jeugd; Angststoornissen; Somatiek

Depressiebehandeling bij jongeren ook op de lange termijn effectief

Effecten van depressiebehandeling blijven ook op de lange termijn behouden. Dit blijkt uit onderzoek van Sanne Rasing en collega’s. Sterker nog, op termijn lijken de resultaten zelfs nog verder te verbeteren. Het type behandeling, blended-CGT, face to face-CGT of TAU, bleek geen rol te spelen in de uitkomst. 

🔗 https://doi.org/10.3390/socsci10100373
🔑 Kind & Jeugd; Stemmingsstoornissen

Alcoholgebruik niet van invloed op betrokkenheid of behandeluitkomst bij depressie en angst

Alcoholgebruik blijkt maar weinig invloed te hebben op de betrokkenheid van depressieve patiënten bij hun behandeling en de uiteindelijke behandeluitkomst. Dit wijst onderzoek van Vanessa Hunt en Jaime Delgadillo uit. In het geval van angstproblematiek vonden de onderzoekers dat de behandeluitkomst zelfs beter was in relatief lichte gebruikers. 

🔗 https://doi.org/10.1111/bjc.12343
🔑 Verslaving; Stemmingsstoornissen; Angststoornissen

Traumagericht behandeling ook in forensische setting effectief

Ook in forensische settings is traumagerichte behandeling effectief. Dit concluderen Nabeela Malik en collega’s op basis van hun meta-analyse. De onderzoekers vonden daarnaast bewijs dat individuele behandeling tot betere behandeluitkomsten leidde. Om harde conclusies te trekken is het volgens de onderzoekers echter nodig om meer onderzoek te doen met goede vergelijkingsgroepen.  

🔗 https://doi.org/10.1177%2F15248380211043890
🔑 PTSS; Forensische cgt

Negatieve bijeffecten frequent maar niet ernstig bij MBCT voor bipolariteit

Negatieve bijeffecten van MBCT worden veel beschreven door patiënten met een bipolaire stoornis, maar zijn over het algemeen niet ernstig of blijvend, zo blijkt uit een eerste onderzoek van Imke Hanssen en collega’s. Het merendeel van de negatieve ervaringen werd door patiënten zelfs omschreven als onderdeel van het therapeutische proces, hoewel dit niet voor iedereen gold. 

🔗 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0259167
🔑 Stemmingsstoornissen

Therapeuten passen technieken aan aan gender en humeur van de patiënt

Therapeuten lijken het gebruik van cgt-technieken aan te passen aan factoren als gender en het humeur van de patiënt. Dit concluderen Maria Elena Hernandez en Glenn Waller op basis van een vignette-onderzoek. Bij mannelijke patiënten waren therapeuten geneigd meer verschillende CGT-technieken toe te passen. Verder zagen de onderzoekers dat therapeuten minder geneigd waren exposure toe te passen in het geval van boze of vrouwelijke patiënten. De onderzoekers adviseren therapeuten om bewuster om te gaan met mogelijke stereotype ideeën. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jbtep.2021.101700
🔑 Algemeen

Misschien ook interessant voor jou