Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
4 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Sommige patiënten met sociale angststoornis gebaat bij meer CGT-sessies

Patiënten die in eerste instantie nog geen of weinig baat hebben bij CGT blijken later in de behandeling alsnog te kunnen profiteren van behandeling. Dit blijkt uit onderzoek van Rachel Butler en collega’s. Wel hadden patiënten die na 20 sessies hun behandeling stopten een betere behandeluitkomst.

🔗 https://doi.org/10.1080/16506073.2020.1829027
🔑 Angststoornissen

Voorzichtig bewijs voor grotere effectiviteit sequentiële behandeling van PTSS en depressie

Een gecombineerde behandeling bestaande uit Cognitive Processing Therapy (CPT) en gedragsactivatie leidt tot betere resultaten bij patiënten met PTSS en depressie dan CPT alleen, zo wijst onderzoek van Samantha Angelakis en collega’s uit. Angelakis en collega’s vonden bovendien dat gedragsactivatie ná CPT succesvoller was dan de omgekeerde variant. Hoewel meer onderzoek noodzakelijk is, suggereren de resultaten dat het behandelen van PTSS vóór het behandelen van depressie mogelijk meerwaarde heeft.

🔗 https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2020.102324
🔑 Stemmingsstoornissen; Trauma en PTSS

Minder dropout onder jongvolwassenen met drugproblematiek door vouchers en sms-reminders

Het inzetten van vouchers en sms-reminders kan uitval en afwezigheid tegengaan bij jongvolwassenen die kampen met drugproblematiek. Dit blijkt uit een RCT van Mads Uffe Pederson en collega’s. Afzonderlijk kunnen beide middelen ook helpen, maar gecombineerd blijkt het effect sterker.

🔗 https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2020.108363
🔑 Verslaving

CGT minder effectief bij sociale angststoornis in vergelijking met andere angststoornissen

Kinderen met een sociale angststoornis hebben naar verhouding minder baat bij generieke CGT dan kinderen met andere angststoornissen. Dit concluderen Evans en collega’s naar aanleiding van hun systematische review en meta-analyse. Waar het herstelpercentage voor kinderen met een sociale angststoornis 35 procent was, was dit voor kinderen met andere angststoornissen 54 procent. De onderzoekers adviseren om meer onderzoek te doen naar methoden die de effectiviteit van CGT bij sociale angststoornis kunnen vergroten.

🔗 https://ora.ox.ac.uk/objects/uuid:f176f6e5-9dc9-4636-83e6-da1b710a2686
🔑 Angststoornissen; Kinder- en jeugdgedragstherapie

EMDR mogelijk effectief bij chronische pijn

EMDR in combinatie met Treatment As Usual (TAU) zorgt voor verminderde pijnintensiteit en verbeterde kwaliteit van leven in vergelijking met TAU alleen bij patiënten met chronische pijn. Dit concluderen Nieves Arias Suárez en collega’s naar aanleiding van een eerste pilot-onderzoek. Ook symptomen van angst en depressie bleken na de behandeling verminderd. Omdat het slechts gaat om een pilot-onderzoek is meer onderzoek gewenst.

🔗 https://doi.org/10.1891/EMDR-D-20-00004
🔑 Somatiek; Trauma en PTSS

Misschien ook interessant voor jou