Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
4 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Mindfulness effectief bij chronische pijn

Mindfulness based interventies zijn effectiever dan treatment as usual (TAU) wanneer er sprake is van chronische pijn. Dit blijkt uit onderzoek van Pados-Gascón en collega’s. De onderzoekers richtten zich op diagnoses als fibromyalgie, lage rugpijn, hoofdpijn en chronische pijn en kwamen tot de conclusie dat MBCT leidde tot een significante reductie in ervaren pijn. Er bleek echter geen verschil in effectiviteit tussen MBCT en cgt. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.ijchp.2020.08.001
🔑 Somatiek

CGT voor insomnie werkt bij patiënten met tinnitus

Slaapproblemen bij patiënten met tinnitus kunnen succesvol behandeld worden met CGT, zo blijkt uit een meta-analyse van Curtis en collega’s. Gezien de hoge prevalentie van slaapproblemen in deze groep, moet er volgens de onderzoekers meer worden ingezet op behandeling. 

🔗 http://eprints.lincoln.ac.uk/id/eprint/42542/
🔑 Somatiek

Suïcide-ideatie en PTSS behandeling

De aanwezigheid van suïcide-ideatie bij PTSS heeft geen impact op de behandeluitkomst bij psychotherapie. Tot deze conclusie komen Brooks en collega’s naar aanleiding van hun meta-analyse. Hoewel patiënten met suïcide-ideatie vaak uit onderzoek worden geweerd gezien de risico’s, lijkt dit dus niet noodzakelijk. 

🔗 https://doi.org/10.1002/jts.22610
🔑 Trauma en PTSS

Alcoholverslaving en jongere leeftijd voorspellen uitval in depressie

Alcoholverslaving en leeftijd zijn belangrijke voorspellers voor uitval tijdens behandeling, zo concluderen Fornaro en collega’s op basis van hun onderzoek. Wel blijken er verschillen tussen unipolair een bipolaire depressie. Alcoholverslaving is met name in het geval van unipolaire depressie voorspellend, terwijl jonge leeftijd voorspellend is bij zowel unipolaire als bipolaire depressie. Volgens de onderzoekers zouden specifieke interventies gericht op deze groepen op termijn kunnen leiden tot betere resultaten. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2020.10.025
🔑 Stemmingsstoornissen

Kleine effecten voor online interventies gericht op het voorkomen van depressie

Online interventies gericht op het voorkomen van depressie hebben gemiddeld een klein effect. Dit concluderen Rigabert en collega’s naar aanleiding van hun meta-analyse. Omdat online interventies gemakkelijker op grote schaal kunnen worden geïmplementeerd, adviseren de onderzoekers een verder doorontwikkeling van online interventies. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.cpr.2020.101931
🔑 Stemmingsstoornissen

Meer traumatische ervaringen bij patiënten met atypische anorexia nervosa

Atypische anorexia nervosa gaat gepaard met meer traumatische ervaringen in vergelijking met het restrictieve type van anorexia nervosa. Dit wijst onderzoek van Pauls en collega’s uit. Patiënten met een hoge score op Adverse Childhood Experiences (ACEs) hadden een vijf keer zo hoge kans om te voldoen aan de atypische variant in vergelijking met patiënten met een lage score. De onderzoekers vonden daarnaast nog andere verschillen: patiënten met atypische anorexia hadden gemiddeld een sterkere drang naar dun zijn, waren minder tevreden met hun lichaam en hadden een lagere kwaliteit van leven. Daarentegen bleek hun algemene functioneren beter dan die van patiënten met anorexia nervosa. De resultaten onderstrepen vooral het belang van het uitvragen van eventuele traumatische ervaringen bij atypische anorexia nervosa. 

🔗 https://doi.org/10.1080/10640266.2020.1836907
🔑 Eetstoornissen en obesitas

Misschien ook interessant voor jou