Research Snippets

Kort wetenschappelijk nieuws voor de snelle lezer

door Mieke Ketelaars
3 minuten leestijd

In Research snippets geven we je een kort overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten van de afgelopen week. Wil je meer weten over een van de beschreven artikelen, laat het ons weten via communicatie@vgct.nl en we schrijven er een uitgebreid bericht over.

Dropout onder PTSS-behandeling van militairen hoger

Militairen en veteranen blijken vaker tussentijds te stoppen met PTSS-behandelingen uit de richtlijnen in vergelijking met burgers. Dit blijkt uit een meta-analyse van Tracey Varker en collega’s. De onderzoekers raden aan om meer onderzoek te doen naar de reden hiervan. 

🔗 https://doi.org/10.1016/j.jadr.2021.100093
🔑 PTSS en trauma

Meerwaarde therapeutische ondersteuning internet-CGT voor depressie afhankelijk van ernst

Depressieve patiënten zijn gebaat bij CGT via internet, maar bij milde klachten heeft het weinig meerwaarde om therapeutische ondersteuning te bieden. Dit concluderen Eirini Karyotaki en collega’s op basis van hun literatuuronderzoek en netwerk meta-analyse. Therapeutische ondersteuning bleek wel van meerwaarde bij patiënten met ernstigere klachten. 

🔗 https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2020.4364
🔑 stemmingsstoornissen; e-mental health

CGT helpt ook jeugdigen met persisterende complexe rouwstoornis

CGT bij persisterende complexe rouwstoornis is ook bij kinderen en adolescenten effectief, aldus onderzoek van Paul Boelen en collega’s. De onderzoekers vonden dat CGT tot een sterkere reductie in symptomen leidde in vergelijking met ondersteunende counseling. Ook de langetermijneffecten waren beter met CGT. 

🔗 https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2020.20050548
🔑 Kinder- en jeugdgedragstherapie

CGT vermindert benzodiazepines bij patiënten met een angststoornis

Met behulp van CGT stoppen patiënten met een angststoornis vaker met benzodiazepines. Tot deze conclusie komen Masahiro Takeshima en collega’s naar aanleiding van een meta-analyse. De effecten bleken zichtbaar op zowel korte als lange termijn. 

🔗 https://doi.org/10.1111/pcn.13195
🔑 Angststoornissen

Misschien ook interessant voor jou