Betrekken van naasten

Toolkit om naasten te (leren) betrekken bij de CGT-behandeling

door VGCt
11 minuten leestijd

Je wilt naasten betrekken bij de behandeling maar je twijfelt of je daarvoor voldoende kennis in huis hebt? Of je vraagt je af hoe je dat doet bij specifieke problematiek? Dan zal deze toolkit zeker helpen!

De sectie Relatie, gezin en naasten ontwikkelde samen met Psyflix video’s en hand-outs om collega-behandelaars te ondersteunen bij het betrekken van naasten. De toolkit is zo opgezet dat je het geleerde meteen in praktijk kunt brengen.

De toolkit is nog in ontwikkeling; in de komende tijd volgt meer materiaal, voor diverse problematiek. Elke keer als de toolkit een aanvulling krijgt, laten we dat uiteraard via de nieuwsbrief en onze sociale media weten.

Klik hier als jij ook aan de toolkit wilt bijdragen of een suggestie hebt.

Het begin

Het belangrijkste is natuurlijk de toolkit en dat behandelaars zoals jij de tools erin gaan gebruiken. Toch willen we heel kort stilstaan bij het begin van dit project. Het idee van de toolkit komt van Aerjen Tamminga (bestuursvoorzitter van de sectie Relatie, gezin en naasten) en Karen Appelboom-Geerts (sectiebestuurslid). Medesectiebestuurslid Lam Keijsers was al snel ook enthousiast. De connectie met Psyflix werd gezocht en gemaakt. Het balletje begon te rollen en zo zijn er vele uren werk in deze toolkit gestoken. Maar het is het waard, want zoals Aerjen zegt: “Zet je koudwatervrees overboord en kijk wat je met deze voorbeelden vanaf morgen al in de praktijk kunt uitproberen. Het hoeft niet meteen perfect te zijn om al de waarde van naasten betrekken te kunnen ervaren!”.

Onderwerpen

De toolkit is te gebruiken bij meerdere aandoeningen. Klik op de link om door te gaan naar de pagina over het desbetreffende onderwerp:

Binnenkort zullen ook tools beschikbaar komen voor het betrekken van naasten bij trauma en depressie.
Ken jij iemand of ben jij iemand met expertise in het betrekken van naasten bij andere problematiek dan de hierboven genoemde onderwerpen? En denk jij dat de toolkit uitbreiding verdient? Dan horen we graag van je. Je kunt hier contact met ons opnemen.

Materialen

De toolkit biedt:

  • Informatievideo’s
  • Praktische video’s met rollenspellen
  • Informatieve presentaties
  • Downloadbare, printbare hand-outs
  • Tips voor bijvoorbeeld YouTube-filmpjes en boeken

Deze materialen zijn bedoeld voor gebruik door professionals in de geestelijke gezondheidszorg, om naasten te betrekken bij de cognitieve gedragstherapie. Het zijn dus geen zelfhulpmaterialen. De VGCt wil hiermee een bijdrage leveren aan evidence based werken en het makkelijker voor je maken om de zaken die in de Kwaliteitsstandaard ‘Naasten betrekken’ genoemd worden ook daadwerkelijk in de praktijk uit te voeren.

Fotokopie en gebruik

We moedigen je aan om de toolkit te gebruiken voor je eigen klinische praktijk. De materialen zijn ontwikkeld door de sectie Relatie, gezin en naasten van de VGCt en Psyflix en vrijelijk door iedereen te gebruiken. Het is echter niet toegestaan om deze materialen te verkopen of te verspreiden om winst te maken.

Inleiding

Op deze pagina vind je een introductie over het betrekken van naasten en tools van meer algemene aard. We raden je aan om eerst deze informatie te bekijken, lezen of beluisteren voordat je aan specifieker materiaal begint. Daarnaast is deze inleidende informatie nuttig om altijd bij de hand te hebben, als basismateriaal. 

Podcast

Laten we makkelijk beginnen. We verwijzen daarom niet meteen naar zorgstandaarden en dergelijke, maar we nodigen je uit om achterover te leunen en rustig te luisteren naar een podcast.
Deze podcast van de VGCt gaat namelijk over het betrekken van naasten. Je hoort kennisredacteur Mieke Ketelaars in gesprek met Lam Keijsers, klinisch psycholoog en psychotherapeut.

Dan gaan we nu wat dieper in op het betrekken van naasten bij de CGT-behandeling. Professor Donald Baucom is daarbij een goede gids. In de twee YouTube-filmpjes stelt Baucom zichzelf voor, maar we geven hem hier alvast een korte introductie.

Wie is Donald Baucom? 

De Amerikaan Donald Baucom is klinisch psycholoog en hij wordt gezien als een van de grondleggers van de cognitief gedragstherapeutische partnerrelatietherapie. Baucom wordt ook beschouwd als een van de beste partnerrelatietherapeuten en een van de meest productieve onderzoekers in het veld. Hij heeft meerdere boeken geschreven over partnerrelatietherapie en het betrekken van partners bij individuele therapie. Dit schrijft hij op zijn website.

Twee filmpjes op YouTube

Een korte video waarin Donald Baucom zich voorstelt en uitlegt waarom hij stellen betrekt bij de behandeling

Een korte video, met Donald Baucom, over het betrekken van naasten. Waarom doen we dat wel bij kinderen maar meestal niet bij volwassenen?

Na deze korte inleidende filmpjes gaan we langzaam door naar het ‘echte werk’, en wel met de Engelstalige video van de masterclass ‘Enhancing CBT by working with couples’.

Je gaat een opname bekijken van een webinar die werd georganiseerd door Psyflix en de VGCt. Donald Baucom is de hoofdspreker. Behalve Baucom komen ook Aerjen Tamminga en Karen Appelboom-Geerts aan het woord, beiden lid van de sectie Relatie, gezin en naasten.

Donald Baucom heeft het vooral over het betrekken van koppels (partners) bij de CGT-behandeling, maar deze toolkit gaat uit van een veel breder begrip. Een naaste kan immers ook een familielid zijn, een huisgenoot of een goede vriend.

Diezelfde brede definitie van ‘naasten’ vind je ook in de AKWA zorgstandaard over het betrekken van naasten. Een verkorte samenvatting in de vorm van een beeldplaat vind je hieronder.

Praktijktoets

De algemene basismaterialen heb je nu bekeken. Ben je geïnspireerd geraakt en zou je bewust je vaardigheden eens onder de loep willen nemen? Maak dan de facultatieve praktijktoets ‘Relatie en systeem’ onderdeel van je supervisietraject. Je kunt deze toets zelf aandragen bij je supervisor. Meer informatie vind je in deze download.

Verder lezen

Wil je meer lezen over het betrekken van naasten bij de behandeling? Dan raden we je graag dit boek aan:

Misschien ook interessant voor jou